Εμμηνόπαυση: Πως σχετίζεται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Εμμηνόπαυση: Πως σχετίζεται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας υποστηρίζει νέα αμερικανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα των ΗΠΑ.

Επιστημονική ομάδα ανέλυσε στοιχεία για 8.189 γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα και διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονταν ταχύτερα μετά την εμμηνόπαυση, ενώ αντιθέτως στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας η εξέλιξη της πάθησης είναι πιο αργή. Η σημασία της μελέτης έγκειται στο ότι επιβεβαιώνεται η σχέση της νόσου με τις ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας, αν και οι λόγοι για τη σχέση αυτή δεν έχουν διασαφηνιστεί ακόμα από τους ερευνητές.

Σύμφωνα εξάλλου με προηγούμενες μελέτες, μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου έχουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ όσες έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, σε σχέση με όσες έχουν καθυστερημένη εμμηνόπαυση.

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι ερευνητές, τελικός τους στόχος είναι να εντοπίσουν και να κατανοήσουν το βιολογικό μηχανισμό που οδηγεί στην επιδείνωση των συμπτωμάτων και έτσι να βρουν ένα φάρμακο που θα «φρενάρει» τη νόσο στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σημειώνεται επίσης ότι οι γυναίκες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με τους άνδρες, ενώ εμφανίζουν επίσης πιο σοβαρά συμπτώματα και μεγαλύτερες κινητικές δυσκολίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.