Εμβολιασμοί: Άλλα 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία στη «μάχη»

Εμβολιασμοί: Άλλα 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία στη «μάχη»

Σύντομα  αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών και θα αρχίσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84.

Στόχος είναι η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς ουρές και συνωστισμό, όπως ακριβώς έχει γίνει μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έως αργά το απόγευμα της Τρίτης είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο ρυθμός των εμβολιασμών θα είναι δυναμικός και γι’ αυτό και από σήμερα προστίθενται 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού, ενώ ετοιμάζονται τα τέσσερα μεγάλα κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα να εξυπηρετούν 20.000 πολίτες ημερησίως. Η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή σύσκεψη, οι ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα θα σημειώσει ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων.

Κάτι που τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, είναι πως η συμμετοχή των πολιτών είναι συντριπτική, αφού ξεπέρασε το 95%.

Το σχέδιο για τα νησιά

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν, εξάλλου, το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη των νησιών -ειδικά νήσων με μικρό πληθυσμό- και το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη και της επόμενης ηλικιακής ομάδας στον προγραμματισμό των ραντεβού.

Ακόμη, παρουσιάστηκε το εθνικό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.