Εμβολιασμός για τον κορονοϊό: Τι ισχύει για τις εγκύους

Εμβολιασμός για τον κορονοϊό: Τι ισχύει για τις εγκύους

«Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εμβολιάστηκαν ήδη με το εν λόγω εμβόλιο – Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβόλιο είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της κύησης» ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πανδημία αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 85 ετών που θα ξεκινήσει από τις 20 Ιανουαρίου και επανέλαβε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις καθώς έτσι επιτυγχάνεται η πλήρης ανοσοποίηση.

Αναφέρθηκε ακόμα στο ερώτημα αν ο εμβολιασμός για Covid είναι ασφαλής για την κύηση. «Είναι απίθανο να έχει επιβάρυνση στην έγκυο ή το έμβρυο ωστόσο επειδή δεν έγιναν κλινικές μελέτες των εμβολίων σε εγκύους η σύσταση είναι να μην γίνεται το εμβόλιο» ανέφερε.

Η κα. Θεοδωρίδου, έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και την εγκυμοσύνη. Όπως είπε, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εμβολιάστηκαν ήδη με το εν λόγω εμβόλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβόλιο είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος, η περίοδος της εγκυμοσύνης ανέκαθεν προσεγγίζονταν με ιδιαίτερη προσοχή. «Το εμβόλιο φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα. Επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς, είναι ότι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο».

Παρά ταύτα, όπως είπε, στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Επίσης, αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη χρειάζεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης. Επιπλέον, η κα. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως μετά τον εμβολιασμό μπορεί μια γυναίκα, σε οποιοδήποτε διάστημα να προχωρήσει στον προγραμματισμό για μελλοντική εγκυμοσύνη.

Δύο περιπτώσεις που συνιστάται ο εμβολιασμός στις εγκύους

Αντίστοιχα, υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου το εμβόλιο κρίνεται αναγκαίο ακόμη και για μια έγκυο γυναίκα. Όταν η έγκυος, βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση στον ιό, όπως μια νοσοκόμα ή γιατρός και όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα. «Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου» σημειώνει η κα. Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο στον θηλασμό των νέων μητέρων. «Δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα για το βρέφος της» είπε η πρόεδρος της επιτροπής.