Εμβόλιο AstraZeneca: Κατέθεσε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εμβόλιο AstraZeneca: Κατέθεσε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού.

Είναι η τρίτη κατά σειρά φαρμακευτική εταιρεία μετά την Pfizer και την Moderna που έχουν ήδη λάβει έγκριση για τα εμβόλιά τους που ζητεί να εγκριθεί προς χρήση κατά του κορονοϊού και το δικό της εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θεωρεί εφικτή την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η βρετανική AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, μετά και τη λήψη πρόσθετων δεδομένων που είχε ζητήσει ο EMA από την εταιρεία.

«Αφού λάβαμε περισσότερα δεδομένα από την εταιρεία, η Astra Zeneca θα υποβάλει αίτηση έγκρισης για το εμβόλιο της την επόμενη εβδομάδα. Πιθανό συμπέρασμα – τέλος Ιανουαρίου, ανάλογα με τα δεδομένα και την πρόοδο της αξιολόγησης», είχε ανακοινώσει ο οργανισμός.

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astra Zeneca και της Οξφόρδης, είχε μιλήσει και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Όπως είχε πει είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από της Pfizer και χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, «έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%».