Εμβόλιο Johnson & Johnson: Νέα προειδοποίηση από τον FDA για παρενέργεια Guillain-Barré

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Νέα προειδοποίηση από τον FDA για παρενέργεια Guillain-Barré

 

Νέα ανακοίνωση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), στην οποία θα αναφέρεται ότι το εν λόγω εμβόλιο συνδέεται με ορισμένα σοβαρά, αλλά σπάνια, περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Το σύνδρομο προκαλεί «επίθεση» του ανοσοποιητικού συστήματος στα νεύρα.

Περίπου 100 αναφορές Guillain-Barré έχουν καταγραφεί στα 12,8 εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου Johnson & Johnson που έχουν χορηγηθεί, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τα περιστατικά έχουν, ως επί το πλείστον, αναφερθεί περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και κυρίως για άνδρες, πολλοί εκ των οποίων ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν κάποιο μοτίβο που να υποδεικνύει παρόμοια αυξημένο κίνδυνο από τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna, ενώ περισσότερες από 321 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περίπου 3.000 έως 6.000 άνθρωποι εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή, οι περισσότεροι από όσους προσβάλονται αναρρώνουν πλήρως, ωστόσο μερικοί από αυτούς συνεχίζουν να έχουν μια μόνιμη βλάβη στα νεύρα, σύμφωνα με το CDC.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, πάντως, που θα γίνουν από ειδικούς, αναμένεται να τονίσουν ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές και ότι τα οφέλη του σίγουρα υπερτερούν των κινδύνων.