Εμβόλιο Pfizer: Αίτηση στον FDA για τρίτη δόση

Εμβόλιο Pfizer: Αίτηση στον FDA για τρίτη δόση

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του FDA να δώσει πλήρη άδεια στο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού, η εταιρία ξεκίνησε άλλη μια διαδικασία: αυτή για την έγκριση μιας τρίτης, ενισχυτικής, δόσης του εμβολίου.

Την εξέλιξη αυτή έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Twitter ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Η διαδικασία της αίτησης για τη χορήγηση και τρίτης δόσης εμβολίου στον FDAαναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Η Pfizer ζητά να επιτραπεί η χορήγηση μιας ακόμη δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους πολίτες από 16 ετών και άνω.

«Με βάση τα δεδομένα της φάσης 3, ξεκινήσαμε την υποβολή συμπληρωματικής αίτησης άδειας στον FDA για έγκριση τρίτης (ή ενισχυτικής) δόσης εμβολίου κατά της Covid-19. Τα εμβόλια ήταν και θα παραμείνουν κρίσιμα για να βοηθήσουν στην προστασία ζωών από την Covid-19, και αν εγκριθούν, πιστεύουμε ότι οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούσαν να επιταχύνουν την πορεία μας για να “βγούμε” από την πανδημία”, έγραψε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι τα δεδομένα από τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου παρήγαγε ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του αρχικού στελέχους του κορονοϊού σε 306 ανθρώπους ηλικίας 18 – 55 ετών.

Άνθρωποι που πήραν μέρος στην έρευνα, έκαναν και μια τρίτη δόση του εμβολίου 4,8 με 8 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους. Όπως καταγράφηκε στις δοκιμές, τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του αρχικού στελέχους του ιού ήταν 3,3 φορές περισσότερα μετά την ενισχυτική δόση σε σχέση με αυτά που αναπτύχθηκαν ένα μήνα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Στο 99,5% των συμμετεχόντων, όπως ανακοίνωσαν Pfizer και BioNTech, παρατηρήθηκε τετραπλάσια ανοσολογική απόκριση μετά την τρίτη δόση, συγκριτικά με το 98% μετά τη δεύτερη δόση.