Ένα γέλιο την ημέρα το στρες κάνει πέρα!

Ένα γέλιο την ημέρα το στρες κάνει πέρα!

Το γέλιο διώχνει το στρες αφού, όταν γελάμε, το σώμα χαλαρώνει και το αίμα κατακλύζουν οι ευεργετικές και παυσίπονες ενδορφίνες.

Έρευνες που έχουν γίνει καταδείξαν τη σημασία του γέλιου για την καλή υγεία. Ο καθηγητής Λι Μπερκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησε την επίδραση του γέλιου σε 10 υγιείς ενήλικες.

Πέντε από αυτούς παρακολούθησαν μια κωμωδία διάρκειας μιας ώρας. Οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι η κορτιζόλη (η ορμόνη που εκκρίνεται όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους) ήταν σημαντικά μειωμένη σε αυτή την ομάδα, συγκριτικά με τους άλλους 5 συμμετέχοντες στην έρευνα που δεν παρακολούθησαν την διασκεδαστική προβολή.

Ο ίδιος μελετητές έδειξε πως με το γέλιο αυξάνονται στον οργανισμό τα κύτταρα εκείνα που έχουν την ιδιότητα να επιτίθενται στους ιούς και τα καρκινικά κύτταρα. Σημειωτέον δε, ότι τα εν λόγω κύτταρα είναι μειωμένα όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει χρόνιο στρες.

Ο πρώτος που μελέτησε την θεραπευτική δράση του γέλιου ήταν ο καθηγητής Μαντάν Κατάρια που επιπλέον ανέπτυξε την γιόγκα γέλιου. Από το 1995 που δημιούργησε το πρώτο κλαμπ γιόγκα γέλιου, ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε στις 5.000 παγκοσμίως.