ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Έρχεται κύμα φυγής συμβεβλημένων ιατρών

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Έρχεται κύμα φυγής συμβεβλημένων ιατρών

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας απέστειλε η Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προειδοποιώντας για ένα επικείμενο «κύμα» παραιτήσεων των οικογενειακών γιατρών.

Η ΕΝ.Ι. Ε.Ο.Π.ΥΥ. ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου να επιληφθεί του θέματος για να ανακοπεί η «διαρροή» των συμβεβλημένων ιατρών και να επαναφέρει συμβεβλημένους ιατρούς που προϋπήρχαν, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Επικείμενη «τρύπα»

Το ζήτημα χρονίζει αφού τον Ιούλιο του 2018, με απόφαση της απελθούσας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, έγινε μονομερής διακοπή των συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με όλους τους Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Παιδιάτρους. Επρόκειτο για ιατρούς συμβεβλημένους με τον οργανισμό από το 2012.

Έκτοτε, η προκήρυξη για συμβεβλημένους Οικογενειακούς Ιατρούς αυτών των ειδικοτήτων σημείωσε παταγώδη αποτυχία ως προς την ανταπόκριση των υποψηφίων, όπως υπενθυμίζει η ΕΝ.Ι. Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Κομβικό σημείο αποτελεί η αμοιβή τους, η οποία καθορίζεται βάση του αριθμού των εγγεγραμμένων ασφαλισμένων ανά ιατρό, γεγονός που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον τρέχοντα μήνα.

Ωστόσο, το κάλεσμα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για εγγραφή ασφαλισμένων δεν είχε ανταπόκριση και η ΕΝ.Ι. Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τονίζει ότι για αυτή την εξέλιξη δεν φέρουν οι ιατροί κάποια ευθύνη. «Κύριοι υπουργοί, η ΕΝ.Ι. Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει καταθέσει τις προτάσεις σε εσάς στη συνάντηση μας αλλά και δημοσίως, προτείνοντας την επαναφορά των υφισταμένων μέχρι τον Ιούλιο 2018 συμβάσεων με τη μορφή που είχαν, για όλους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ένωσης.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι από την επικοινωνία των ιατρών μελών της ένωσης προβλέπεται «κύμα» παραιτήσεων από τους συμβεβλημένους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς.

Σημειωτέον είναι ότι οι συγκεκριμένοι ιατροί, στην παρούσα φάση, εκτιμώνται στους 600 πανελληνίως, αριθμός κατά πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τους συμβεβλημένους αντίστοιχων ειδικοτήτων πέρυσι το καλοκαίρι, οι οποίοι ξεπερνούσαν τους 2000.
Η λύση

«Σας καλούμε να δράσετε και να μην μείνετε απλοί παρατηρητές των γεγονότων που θα ακολουθήσουν» σχολιάζει με νόημα η ένωση. Μάλιστα, η ΕΝ.Ι. Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θυμίζει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι είχε αναφερθεί σε νέες 800 συμβάσεις για τις υπόλοιπες ειδικότητες και την καλεί να το εφαρμόσει.

Η Ένωση προτείνει την επαναφορά των συμβεβλημένων ιατρών μέχρι το 2018, ώστε να δημιουργηθεί «ένα ισχυρό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πανελλαδικά, σε εξοπλισμένα ιδιωτικά ιατρεία με υπηρεσίες στον ασφαλισμένο πολίτη».