Ενίσχυση των μονάδων ΠΕΔΥ με προσωπικό ζητούν οι εργαζόμενοι

Ενίσχυση των μονάδων ΠΕΔΥ με προσωπικό ζητούν οι εργαζόμενοι

Προτάσεις στο υπουργείο Υγείας ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα μισθολογικά, βαθμολογικά και λειτουργίας του ΠΕΔΥ ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ.

Οι εργαζόμενοι στο ΠΕΔΥ που συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητούν ενίσχυση των Μονάδων ΠΕΔΥ με προσωπικό. Ενίσχυση και οργάνωση των εργαστηρίων, με στόχο την εξυπηρέτηση των χρηστών υγείας μέσα στις δημόσιες δομές. Άμεση οργάνωση και χρηματοδότηση των μονάδων ΠΕΔΥ ώστε να είναι θετική η επικείμενη (προβλεπόμενη ρητά ως προαπαιτούμενο του νόμου 4336/15 – 3ου Μνημονίου) αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2016.

Η Ομοσπονδία ζητά ακόμη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πλήρης Βαθμολογική και Μισθολογική Εξομοίωση των γιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης-ΠΑΑ με αυτήν του ΕΣΥ, με πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Για τη θέση Διευθυντή θα απαιτούνται πλέον 15 έτη προϋπηρεσίας. Η δε μισθολογική αναγνώριση θα είναι από τον Σεπτέμβρη του 1993. Εδώ η Ομοσπονδία θα παρέμβει και στη δημόσια διαβούλευση για διορθωτικές αλλαγές.

Μεταξύ των αιτημάτων των εργαζομένων είναι η ενιαία κρίση ιατρικού προσωπικού από τον Δεκέμβρη του 2014 σε όλες τις ΥΠΕ με αναδρομική ισχύ δεδομένου ότι αρκετές Υγειονομικές Περιφέρειες καθυστέρησαν να εκδώσουν ΦΕΚ κατάταξης των γιατρών.

Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης ρύθμιση μέσω μεταβατικότητας των εργασιακών σχέσεων πριν την τελική έκδοση δικαστικών αποφάσεων, για τις ομάδες των γιατρών που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις. Το Υπουργείο δεσμεύτηκε ότι πολιτική λύση θα υπάρξει στο 2ο Σχέδιο Νόμου, που θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Η απαίτηση της Ομοσπονδίας είναι να τεθεί στο παρόν Ν/Σ.

Η Ομοσπονδία ζητά ακόμη παρουσία ειδικευμένων γιατρών στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, που θα κατατεθεί σε δεύτερο νομοσχέδιο για την υγεία. Δυνατότητα κυρίως χειρουργικών ειδικοτήτων να μετατάσσονται σε νοσοκομειακές μονάδες εφ’ όσον το επιθυμούν. Επίσης, ρύθμιση ώστε οι γιατροί του ΠΕΔΥ που εφημερεύουν σε κέντρα υγείας και σε μονάδες να αποζημιώνονται έγκαιρα, καθώς και έλεγχος από την ΗΔΙΚΑ στην διαχείριση των τηλεφωνικών ραντεβού στις μονάδες ΠΕΔΥ για την ομαλή λειτουργία τους.