ΕΟΔΥ: Περιορισμένα τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Περιορισμένα τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα

Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για την ιλαρά στην χώρα μας επισημαίνει κατηγορηματικά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφορικά με το κύμα ιλαράς που φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι περιορισμένα ενώ σε όσους εμφανίστηκε η νόσος ήταν κυρίως ανεμβολίαστοι.

Πάντως με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 2017 και το 2018 η επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε και στη χώρα μας όπως σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενήλικες (25-44 ετών) από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας.

Από 1η Ιανουαρίου 2019 έως και σήμερα, η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας είναι σε ύφεση, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ. Κατά το διάστημα αυτό έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων ιλαράς (συνολικά 28 κρούσματα) σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες. Εντός του 2019 δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από ιλαρά στη χώρα μας.

Γι αυτό άλλωστε και οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ συμβουλεύουν να γίνεται συστηματικός εμβολιασμός που σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.