ΕΟΔΥ: Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

ΕΟΔΥ: Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

 

Στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα, 23/06/22, τρία εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ενός επιπλέον ασθενούς με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού, για τον οποίο ο αρχικός έλεγχος δείγματος για είδη non-variola orthopox ιών (στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων) ήταν θετικός.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου. Δημοσιεύματα σχετικά με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε νησί των Κυκλάδων δεν ευσταθούν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων από την Νάξο

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι το ύποπτο κρούσμα που μεταφέρθηκε από τη Νάξο στην Αθήνα είναι ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Chinook στην πρωτεύουσα καθώς οι γιατροί έκριναν πως έπρεπε να γίνει αεροδιακομιδή με ειδική κάψουλα για να διαπιστωθεί εάν τελικά πρόκειται για κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων ή κάποια άλλη νόσο.

Τελικά σήμερα ο συνεργός έληξε καθώς το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο αλλοδαπός πάσχει από ανεμοβλογιά.