ΕΟΦ: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για επάρκεια φαρμάκων

ΕΟΦ: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για επάρκεια φαρμάκων

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΟΦ αναφορικά με το μείζον θέμα των ελλείψεων εμβολίων και φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Παρόντες στην συνάντηση, ήταν εκτός από την Διοίκηση του ΕΟΦ, όλοι οι εκπρόσωποι και φορείς που εμπλέκονται στην διακίνηση του φαρμάκου.

Στην συνάντηση εκλήθησαν να παραστούν και φαρμακευτικές εταιρείες, προϊόντα των οποίων αναφέρονται είτε σε έλλειψη είτε σε αδυναμία ανεύρεσης τους από τους ασθενείς, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφερε η διοίκηση του ΕΟΦ, η συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική και συμφωνήθηκε ότι η ορθολογική διάθεση των φαρμάκων θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι των φαρμακευτικών εταιρειών, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων, προκειμένου να μην θίγεται ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς, και κατ’ επέκταση η δημόσια υγεία.

Ο ΕΟΦ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους, εκτιμώντας ότι με τη στενότερη συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες και την υποστήριξη των λοιπών φορέων, θα εντοπιστούν τα όποια σημεία δημιουργούν στρεβλώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τελικά δυσκολεύουν την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους.

Η Διοίκηση του ΕΟΦ ευχαριστεί όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση που τους απηύθυνε και παραμένει σε ανοικτή επικοινωνία με όλους, στοχεύοντας πάντα στη διασφάλιση της επάρκειας των φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελληνική αγορά.

Εν τω μεταξύ, ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε πριν μερικές ημέρες, ο Βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα αντιγριπικά και παιδικά εμβόλια, αλλά και σε φάρμακα για σοβαρές παθήσεις. Ο βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Υγείας να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι υπάρχουσες ελλείψεις και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν οι κακές πρακτικές και παθογένειες που ακολουθούνται από τις πολυεθνικές εταιρείες στην διάθεση φαρμάκων και εμβολίων.