ΕΟΠΥΥ: Χρέη 2,2 δισ. σε κλινικές και κέντρα

ΕΟΠΥΥ: Χρέη 2,2 δισ. σε κλινικές και κέντρα

Στο «κόκκινο» βρίσκονται διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές, λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ προς όλους τους παρόχους υγείας. Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, ΠΑΣΙΔΙΚ) με ανοιχτή επιστολή τους ενημερώνουν ότι η κατάσταση «είναι απελπιστική και εάν δεν αλλάξει κάτι, πολύ γρήγορα θα γίνει τραγική».

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, το 2015 οι ιδιωτικές μονάδες παροχής εργαστηριακής ιατρικής, έχουν πληρωθεί μόνο την προκαταβολή του Ιανουαρίου, ενώ τους οφείλονται οι αποζημιώσεις 6 και 5 μηνών αντίστοιχα για τα έτη 2013 και 2014, καθώς και τα υπόλοιπα των προκαταβολών όλων των μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή και των τριών ετών 2012-2014. Σύμφωνα με τους ίδιους, «επιπλέον, τους οφείλονται αρκετά ακόμη ποσά από τα ασφαλιστικά ταμεία της προ ΕΟΠΥΥ εποχής (2008-2011), μολονότι και τα ποσά αυτά είναι «κουρεμένα», με αποτέλεσμα λόγω μηδενικής ρευστότητας όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής όντας υπερχρεωμένες, να είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της οικονομικής καταστροφής».

Αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό ζητά την παρέμβασή του καθώς για το 2015 έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ μόνο την προκαταβολή για τα νοσήλια του Ιανουαρίου 2015. Παράλληλα, επισημαίνει τους κινδύνους από ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις νοσηλευτικές υπηρεσίες από 13% στο 18%-19%. Όπως εξηγεί, «αυτό θα σημάνει μια ακόμη επιβάρυνση των Κλινικών της τάξης του 5%-6%».