ΕΟΠΥΥ: Δείτε πως θα συνταγογραφείται η ψηφιακή μαστογραφία! Όλη η διαδικασία

ΕΟΠΥΥ: Δείτε πως θα συνταγογραφείται η ψηφιακή μαστογραφία! Όλη η διαδικασία

Τη δυνατότητα να συνταγογραφήσουν ψηφιακή μαστογραφία έχουν πλέον οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός ενεργοποίησε τους κωδικούς του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε οι γυναίκες ασφαλισμένες να πραγματοποιούν την σημαντική αυτή προληπτική εξέταση.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ οι γιατροί επιλέγοντας τον κωδικό 550000022, μπορούν να συνταγογραφήσουν “Προληπτική ψηφιακή μαστογραφία” στην κατηγορία Προληπτικές Ακτινολογίας, εφόσον διενεργείται για λόγους πρόληψης και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Επιλέγοντας τον κωδικό 040000145, μπορούν να παραπέμψουν για “Ψηφιακή μαστογραφία» στην κατηγορία ακτινογραφίες, εάν πρόκειται για παρακολούθηση.

Να σημειωθεί εδώ , η εξέταση αφορά και τους δύο μαστούς, συνεπώς δεν επιτρέπεται η επανάληψη του ίδιου κωδικού στο ίδιο παραπεμπτικό.

Σχετική απόφαση για κάλυψη των εν λόγω εξετάσεων ελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο της κοστολόγησης και ανακοστολόγησης μίας σειράς ιατρικών εξετάσεων.

Η ψηφιακή μαστογραφία πραγματοποιείται για πρόληψη του καρκίνου του μαστού και διενεργείται μέσω ενός σύγχρονου απεικονιστικού μηχανήματος, που λέγεται ψηφιακός μαστογράφος.

Πρόκειται για μια απλή ακτινολογική εξέταση, η οποία επιτρέπει την απεικόνιση της μορφολογίας και της δομής των ανατομικών στοιχείων του μαστού.

Συμβάλλει στην έγκαιρη απεικόνιση και διάγνωση παθολογικών αλλοιώσεων λόγω διαταραχής της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής του μαστού, της ανάπτυξης ενός όγκου ή εξαιτίας ύποπτων μικροτιτανώσεων.