ΕΟΠΥΥ: Πληρωμές προς νοσοκομεία και φαρμακευτικές εταιρίες

ΕΟΠΥΥ: Πληρωμές προς νοσοκομεία και φαρμακευτικές εταιρίες

Ο ΕΟΠΥΥ υλοποιεί σταδιακά σχέδιο εξορθολογισμού των πληρωμών του, προς τους παρόχους. Το τρέχον διάστημα, παράλληλα με τη διαδικασία εκκαθάρισης των ιδιωτών παρόχων, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα πληρωμών προς  Φαρμακευτικές Εταιρείες και Νοσοκομεία.

Μέσω του ειδικού προγράμματος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έχει ενταλματοποιηθεί  ήδη ποσό  270 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη εκταμιευθεί στις Φαρμακευτικές Εταιρείες, ποσό  85 εκατομμυρίων. Έως  το τέλος Αυγούστου το σύνολο του ποσού αυτού θα έχει απορροφηθεί πλήρως μειώνοντας ισόποσα τις οφειλές του Οργανισμού.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνουν τόσο οφειλές που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της λειτουργίας του καθώς και οφειλές που «κληρονόμησε» ως καθολικός διάδοχος από τους ενταχθέντες σε αυτόν φορείς.

Ως προς τα Δημόσια Νοσοκομεία, εγκρίθηκε η πληρωμή 150 εκατομμυρίων ευρώ προς τα Δημόσια Νοσοκομεία. Για τα πρώτα  75 εκατομμύρια ολοκληρώθηκε η ενταλματοποίηση και άμεσα ακολουθεί η διαδικασία για το υπόλοιπο ποσό. Οι ενέργειες για την εκταμίευση του συνολικού ποσού θα έχουν ολοκληρωθεί τον τρέχοντα μήνα.

Ως προς τα Νοσοκομεία Ειδικού Καθεστώτος, ο Οργανισμός προχωρά σε πληρωμή συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τα νοσοκομεία «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» και  «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ». Για το νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» έχει προγραμματιστεί πληρωμή ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτ. Μπερσίμης, «Βασική προτεραιότητά μας είναι η ταχύτερη εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού, που συνεπάγεται ταυτόχρονα ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Με τους παρόχους μας είμαστε συνυπεύθυνοι  στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για πληρέστερη υγειονομική φροντίδα των πολιτών στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Οργανισμού».

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου