ΕΟΠΥΥ: Στα σκαριά το ηλεκτρονικό μητρώο για αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά υλικά!

ΕΟΠΥΥ: Στα σκαριά το ηλεκτρονικό μητρώο για αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά υλικά!

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ένταξης προϊόντων (αναλωσίμων κυρίως) στο νέο Μητρώο που συστήνει ο ΕΟΠΥΥ.
Ήδη στο νέο Μητρώο που δημιουργεί ο Οργανισμός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ενταχθεί 6.000 προϊόντα κυρίως αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά, τα οποία θα πρέπει να φέρουν και την σφραγίδα πιστοποίησης, αξιοπιστίας και καλής λειτουργίας του ΕΚΑΠΤΥ, της ΑΕ εταιρεία του ΕΟΦ.

Η καταγραφή γίνεται στο πλαίσιο της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας σύναψης συμβάσεων που είναι σε εξέλιξη και αφορά ιατρικά είδη και υλικά όπως επιθέματα, υλικά σακχαρώδους διαβήτη, αναπνευστικές συσκευές, ορθοπεδικά είδη σκευάσματα ειδικής διατροφής κ.α.

Με την υπογραφή των συμβάσεων οι πάροχοι μεταξύ των οποίων , Οπτικών, Ορθοπεδικών, υγειονομικού υλικού, αναπνευστικών υλικών, συμπληρωμάτων διατροφής, Ειδικής διατροφής και άλλων είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τα προϊόντα τους σε ειδικό μητρώο, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ποιότητας, και να καταθέσουν δικαιολογητικά που πιστοποιούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να διαθέτουν προϊόντα στην αγορά.

Οι συμβεβλημένοι πάροχοι θα αποζημιώνονται, υποβάλλοντας στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ τα παραστατικά, ενώ οι ασφαλισμένοι, θα πληρώνουν μόνο την συμμετοχή τους εκεί από όπου λαμβάνουν το προϊόν, ή την υπηρεσία τους όπως κάνουν και στο φαρμακείο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη σύμβασης, είναι το υγειονομικό υλικό που εμπορεύεται ο πάροχος να διατίθενται σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Τα προϊόντα πρέπει να έχουν ετικέτες που φέρουν barcodes, οι οποίες παρέχονται σε ηλεκτρονικό αρχείο από τον ΕΟΠΥΥ στον αποκλειστικό εισαγωγέα/ κατασκευαστή και ο οποίος υποχρεούται να τις επικολλά σε κάθε συσκευασία των προϊόντων που διακινεί προς τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ.