ΕΟΠΥΥ: 215 κλίνες από ιδιωτικές κλινικές για non CoViD περιστατικά στην Αττική

ΕΟΠΥΥ: 215 κλίνες από ιδιωτικές κλινικές για non CoViD περιστατικά στην Αττική

Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στις 5 Μαρτίου, από τη διοικήτρια και πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, τους διοικητές 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Στάθη και Χρήστο Ροΐλο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σέργιο Σταμπουλούς.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, αντιλαμβανόμενες τις τρέχουσες ιδιαίτερες συνθήκες για τη Δημόσια Υγεία, όλες οι πλευρές επεκτείνουν τη συνεργασία τους.

Συγκεκριμένα, καθορίζεται πως κάθε κλινική δηλώνει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID-19, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα κατόπιν σχετικής επιστολής του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για την αναγκαιότητα παράτασής του.

Υπεύθυνος για την εποπτεία και το συντονισμό της διαδικασίας διακομιδής ασθενών ορίζεται το ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με τους διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, στην αρμοδιότητα των οποίων είναι η διοικητική εποπτεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τα οποία θα διακομίζονται τα περιστατικά. Κάθε κλινική, θα συγκεντρώνει τα φύλλα νοσηλείας των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις ως άνω διατιθέμενες κλίνες, καταθέτοντας στον ΕΟΠΥΥ διακριτή συγκεντρωτική μηνιαία κατάσταση για την αποζημίωση τους, η οποία επιβεβαιώνεται από το ΕΚΑΒ, βάσει των διακομισθέντων περιστατικών.

Στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομίζονται περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλίνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για περαιτέρω νοσηλεία, προκειμένου να εκκενωθούν ισάριθμες κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομίζονται περιστατικά παθολογικών ή πνευμονολογικών ειδικοτήτων. Τα περιστατικά αυτά θα προέρχονται από την εφημερία δημοσίων νοσοκομείων και θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές, βάση τη διαθεσιμότητά τους, με ασθενοφόρα των ιδιωτικών κλινικών. Η διαχείριση των περιστατικών αυτών θα γίνεται από το ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ ασθενούς, από το νοσοκομείο που διακομίζεται το περιστατικό.