ΕΟΠΥΥ: Δεν διακόπτεται καμία συνταγογράφηση

ΕΟΠΥΥ: Δεν διακόπτεται καμία συνταγογράφηση

«Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα «συνταγογράφησης» αλλά συζητήθηκε πρόταση της αρμόδιας Δ/νσης του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τους κανόνες συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων μέτρησης στο αίμα των βιταμινών D καιB12, οι οποίες σημειωτέον έχουν καταγράψει από το 2016 ραγδαία αύξηση, της τάξης του 134%» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Στόχος της πρότασης ήταν ο εξορθολογισμός των σχετικών δαπανών, μέσω είτε εκτέλεσής τους σε δημόσιες δομές είτε σε ιδιώτες παρόχους για συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ασθενών.

Σημειώνεται ότι, η προκαλούμενη δαπάνη σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά εργαστήρια, για το έτος 2020 άγγιξε συνολικά το ποσό των 45εκ. ευρώ ενώ για το ίδιο διάστημα όλες οι αξονικές τομογραφίες είχαν συνολική δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ 41εκ. ευρώ, ενώ όλες μαζί οι εξετάσεις υπερήχων είχαν δαπάνη 62εκ. ευρώ.

Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν προτάθηκε «κόψιμο» της συνταγογράφησης αλλά αντιθέτως, συνεχίζεται η δυνατότητα έκδοσης και εκτέλεσης των παραπεμπτικών για τις εν λόγω εξετάσεις για όλους τους ασφαλισμένους.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, συνεχίζει μέσω γόνιμου διαλόγου να εξετάζει και να επεξεργάζεται όλες τις προτάσεις με πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και την καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων του.