Επανάσταση στη θεραπεία του καταρράκτη φέρνουν νέοι φακοί

Επανάσταση στη θεραπεία του καταρράκτη φέρνουν νέοι φακοί

Ο καταρράκτης δημιουργείται όταν ο φακός του ματιού «θολώσει» εξαιτίας των πρωτεϊνών που συσσωρεύονται. Με την πάροδο του χρόνου ο φακός ενδέχεται να «θολώσει» με αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια όρασης που μπορεί και να καταλήξει σε πλήρη τύφλωση. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Όρασης (WHO), ο καταρράκτης που εμφανίζεται στο μεγάλο ηλικιακά κοινό είναι υπεύθυνος για ποσοστό που υπερβαίνει το 50% των τυφλώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό που ανέρχεται σε περίπου 20.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Ευτυχώς, η όραση μπορεί να αποκατασταθεί σε κανονικά επίπεδα μέσω χειρουργικής επέμβασης, γεγονός που αποτελεί μια εκ των πέντε πιο αποδοτικών θεραπειών στον τομέα της υγείας.

Στην εγχείρηση καταρράκτη οι γιατροί αντικαθιστούν τον παλαιό «θολωμένο» φακό με ένα τεχνητό ενδοφακό. Η μοντέρνα χειρουργική καταρράκτη είναι μια ασφαλής και πολύ αποδοτική διαδικασία και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε άμεσα πλήρη ανάκτηση της όρασης.

Η οικογένεια φακών AcrySof της Alcon, η Νο1 επιλογή ενδοφθάλμιων φακών παγκοσμίως, έχουν πλέον εξελιχθεί πλήρως στη θεραπεία του καταρράκτη, προσφέροντας διόρθωση για κοντινή  ενδιάμεση και μακρινή όραση, ακόμα και σε προβλήματα αστιγματισμού. Έτσι εξασφαλίζεται η θεραπεία ανά περίπτωση, η οποία δεν χρειάζεται καμιά επαναληπτική διόρθωση. Ο  εξελιγμένος πολυεστιακός φακός PanOptix της σειράς AcrySof είναι σχεδιασμένος για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους ασθενείς να προσεγγίσουν τη νεανική όραση καθώς προσφέρει διόρθωση σε τρία οπτικά επίπεδα: κοντινό, ενδιάμεσο και μακρινό.

Η εξέλιξη δεν αφορά μόνο στους φακούς, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται κατά τη χειρουργική επέμβαση έχει επίσης εξελιχθεί σημαντικά. To LenSx Laser της Alcon είναι το πρώτο εγκεκριμένο femptosecond λέιζερ για χρήση σε εγχείρηση καταρράκτη, οπότε και οδηγεί τις εξελίξεις των μηχανημάτων λέιζερ στη διαθλαστική χειρουργική. Το LenSx μπορεί να φέρει σε πέρας τα πιο δύσκολα σημεία στην επέμβαση ενός καταρράκτη, τα οποία στο παρελθόν έπρεπε να πραγματοποιηθούν με το χέρι. Αντί για νυστέρι, ένα λέιζερ με ακρίβεια εκατομμυριοστού, χρησιμοποιείται ώστε να κατακερματίσει και να προετοιμάσει την αφαίρεση των «θολωμένων» φακών. Μέσα από λεπτομερείς εικόνες στον υπολογιστή, ο χειρουρός μπορεί να προσαρμόσει το μέγεθος και το βαθμό μιας τομής, αυξάνοντας την πρόβλεψη της τελικής θέσης του ενδοφθάλμιου φακού ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η χρήση του LenSx Laser έχει επίσης χρήση στην διαθλαστική χειρουργική βελτιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους.

Καθώς ο καταρράκτης ωριμάζει, η διαδικασία της αλλαγής φακού δυσκολεύει και ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο επιπλοκών. Όταν οι ασθενείς διαπιστώσουν δυσλειτουργίες στην όραση, οφείλουν να ζητήσουν συμβουλές από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Ο Γενικός Διευθυντής της Alcon Laboratories Hellas S.A., κ. Δημήτρης Μπρίλης δήλωσε: «Η Alcon συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και στην καινοτομία προσφέροντας ποιότητα ζωής μέσα από την ποιότητα στην όραση. Με ένα ερευνητικό πρόγραμμα αξίας 1 δις δολαρίων, το μεγαλύτερο στην αγορά της φροντίδας ματιών και την υποστήριξη του Ερευνητικού Βιοφαρμακευτικού Εργαστηρίου της Novartis, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τεχνολογία αιχμής και καινοτόμα προϊόντα στη υπηρεσία του ασθενή» και συνέχισε: «Με στόχο να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία στον ασθενή με προβλήματα όρασης, χρειαζόμαστε υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα. Η Alcon αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη για την οφθαλμολογική κοινότητα, καθώς συνεχίζει να παρουσιάζει στην αγορά καινοτόμα προϊόντα που βοηθούν στην αποκατάσταση της απώλειας όρασης και προσφέρει φροντίδα επικεντρωμένη σε κάθε ασθενή».