Επιχείρηση “Ελευθερία”: Πότε έρχεται το εμβόλιο στην Ελλάδα και πόσες δόσεις

Επιχείρηση “Ελευθερία”: Πότε έρχεται το εμβόλιο στην Ελλάδα και πόσες δόσεις

Στην τελική ευθεία για την έγκριση και την διανομή του εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι η ΕΕ, με τις κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, να έχουν ετοιμάσει ένα μεγάλο επιχειρησιακό σχέδιο για τον εμβολιασμό των πολιτών, αλλά και την φύλαξη των δόσεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεδριάζει στις 21 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει την έγκριση του εμβολίου της Pfizer/Biontech. Στην περίπτωση που δώσει την έγκριση θα χρειαστούν δύο ημέρες για να ξεκινήσει η διανομή του εμβολίου στις χώρες της ΕΕ, με ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού να αναμένεται να είναι η 26η ή η 27η Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα για τις χώρες της ΕΕ, όπως ξεκαθάρισε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την γερμανική κυβέρνηση να αναφέρει ως ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού την 27η Δεκεμβρίου.

Πότε έρχεται το εμβόλιο στην Ελλάδα και πόσες δόσεις

Ηδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως αναμένονται πριν το τέλος του έτους τα εμβόλια Ελλάδα. Χθες, από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως τόνισε πως θα φτάσουν νωρίτερα στη χώρα, αποκαλύπτοντας ωστόσο πως οι δόσεις που θα έρθουν στη χώρα μας θα είναι λιγότερες από το αναμενόμενο και πως υπολογίζονται στις 300.000.

«Εχουμε καλά και κακά νέα για το εμβόλιο. Θα πάρουμε γρηγορότερα τα εμβόλια, αλλά θα πάρουμε λιγότερα. Όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, επομένως και η Ελλάδα θα πάρει πιο λίγα. Το πρώτο εμβόλιο είναι πολύ πιθανόν να γίνει πριν το τέλος του χρόνου», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Στέλιος Πέτσας.

Πρόκειται για δόσεις μειωμένες κατά 40% περίπου σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς η Pfizer έχει περιορίσει στο μισό την παραγωγή της έως το τέλους του έτους, λόγω έλλειψης πρώτων υλών.
Το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν στους πολίτες, με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να προετοιμάζονται για μία «σύνθετη άσκηση» στην οποία δόθηκε το κωδικό όνομα «Ελευθερία». Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μόλις φτάσουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα και διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες.

Σε ετοιμότητα είναι και ο ΕΟΦ καθώς περιμένει την έγκριση και την άφιξη του εμβολίου καθώς θα παρακολουθεί την διακίνηση και διάθεσή του, όπως και την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του.