Σε επίσχεση οι ειδικευόμενοι ιατροί του 251 ΓΝΑ

Σε επίσχεση οι ειδικευόμενοι ιατροί του 251 ΓΝΑ

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι ειδικευόμενοι ιατροί του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας εφημερεύουν απλήρωτοι. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, οι ειδικευόμενοι ιατροί αποφάσισαν την έναρξη επίσχεσης εργασίας, διεκδικώντας άμεση αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων δεδουλευμένων εφημεριών και εφεξής ομαλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των εφημεριών με πληρωμές έγκαιρες και στο ακέραιο.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι ειδικευόμενοι ιατροί με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου σχετικά με αυτό το ζήτημα ενημερώθηκαν από τον διοικητή ότι τα διαθέσιμα κονδύλια «χάθηκαν» κάπου στη διαδρομή μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Και, όπως τονίζουν οι ειδικευόμενοι, «όλα αυτά τη στιγμή που η αμοιβή του ειδικευόμενου ιατρού για μια εφημερία αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 3 ευρώ ανά ώρα εργασίας».

«Το μέγεθος της απαξίωσης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες εργασίας, όπως το γεγονός ότι στο 251 ΓΝΑ, σε αντίθεση με τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εν ώρα εφημερίας παρίστανται και εργάζονται μόνο ειδικευόμενοι ιατροί, καθώς οι στρατιωτικοί ειδικευμένοι ιατροί εφημερεύουν από το σπίτι τους σε καθεστώς «ετοιμότητας». Εύκολα γίνεται κατανοητό πως οι ειδικευόμενοι ιατροί (που θεωρούνται ταυτόχρονα εκπαιδευόμενοι θεωρητικά) εγγυώνται επί της ουσίας τη λειτουργία του νοσοκομείου, επωμιζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που τους αναλογεί» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και επισημαίνουν παράλληλα πως σε αρκετές κλινικές , είτε λόγω υποστελέχωσης, είτε με επιλογή του Διευθυντή, καταπατάται το νόμιμο δικαίωμα των ειδικευόμενων για αντισταθμιστική 24ωρη ανάπαυση (ρεπό) μετά από την εφημερία, με αποτέλεσμα πολλοί να εργάζονται συνεχόμενα για πάνω από 30 ώρες και ξεπερνώντας κατά πολύ το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας μηνιαίως».