Επιστήμονες ειδικής αγωγής: Ναι στο διάλογο με τον ΕΟΠΥΥ αλλά με όρους!

Επιστήμονες ειδικής αγωγής: Ναι στο διάλογο με τον ΕΟΠΥΥ αλλά με όρους!

Παρά την ικανοποίηση του αιτήματος να παραταθεί ο χρόνος διαβούλευσης για το νέο πλαίσιο συνεργασίας τους με τον Οργανισμό, το άτυπο Συντονιστικό των συλλόγων και σωματείων Ειδικής Αγωγής του κλάδου, εξακολουθεί να κρατά επιφυλακτική στάση.

.«Με τις στρατηγικές σύναψης συμβάσεων ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να ελέγξει μόνο το κόστος και όχι τη ποιότητα των υπηρεσιών» τονίζουν σε κοινό τους υπόμνημα 10 φορείς της ειδικής αγωγής, χαρακτηρίζοντας «ψίχουλα» τις αποζημιώσεις που προτείνονται.

Οι ενστάσεις τους αφορούν παράλληλα στο διάλογο αυτό καθ’ αυτό με τον ΕΟΠΥΥ. Ο τελευταίος τους κατηγορεί ότι αρνούνται την ενεργό συμμετοχή τους, κάτι που θεωρείται προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

«Έχουμε ήδη πολλάκις καταθέσει τις θέσεις μας και τα νομικά και θεσμικά προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσει ο ουσιαστικός διάλογος» απαντούν οι φορείς. «Το κλίμα εμπιστοσύνης θα πρέπει να το χτίσει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ» συμπληρώνουν, υπενθυμίζοντας ότι η πρόσκληση σε διαβούλευση κατατέθηκε αιφνιδιαστικά τις παραμονές Χριστουγέννων κι απαιτούσε ο «διάλογος» να έχει ολοκληρωθεί εντός 6 ημερών και εν μέσω εορτών.

Σ’ ό,τι αφορά την εξαγγελία συγκρότησης Επιστημονικής Επιτροπής, οι επαγγελματίες της ειδικής αγωγής παρατηρούν ότι με αυτήν την ενέργεια η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει ότι: α) δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να υπάρξουν νόμιμες συμβάσεις, β) δεν γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετεί, αλλά ούτε τον αριθμό των εξυπηρετούμενων, γ) δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες/θεραπευτές.

Οι φορείς της ειδικής αγωγής που συντονίζονται, θέτουν 5 όρους για να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

Να κοινοποιηθεί το σχέδιο για τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).
Να κοινοποιηθούν τα οικονομικά στοιχεία του 2016 για την κατανομή της δαπάνης για την «ειδική αγωγή» ως προς τη διάγνωση των χρηστών και τη νομική μορφή των παρόχων.
Να οριστεί ανοιχτός προϋπολογισμός για τις ανάγκες των παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών.
Να γίνει πραγματική αποτύπωση των αναγκών του πληθυσμού και να διευκρινιστεί τι μπορεί να παρέχει ο ΕΟΠΥΥ ανάλογα με την σοβαρότητα της παθολογίας του κάθε παιδιού.
Να ανακοινωθεί συγκεκριμένα ποιοι φορείς θα συμμετέχουν στην εξαγγέλλουσα επιστημονική επιτροπή και με ποιες αρμοδιότητες.