Επιστροφή στα σχολεία: Αυστηρά πρωτόκολλα με self test στο… προαύλιο!

Επιστροφή στα σχολεία: Αυστηρά πρωτόκολλα με self test στο… προαύλιο!

Τα παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων επιστρέφουν σήμερα στις τάξεις τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά και εν μέσω των προβλημάτων που υπήρξαν στην προμήθεια των self test.

Περίπου 200.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν, και έτσι θα προσέλθουν στα σχολεία σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με την προσδοκία να τούς δοθούν έξω από τις σχολικές μονάδες για να τα πραγματοποιήσουν λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων στα παιδιά τους.

Ήδη στις σχολικές μονάδες έχουν μεταβεί από τις 07.00 το πρωί πολλοί γονείς που δεν κατάφεραν να βρουν δωρεάν sel test για να παραλάβουν από τον διευθυντή του σχολείου το τεστ και να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο ουσιαστικά στον δρόμο, αφού η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για 200.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα οι οποίοι δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 1.500.000 δικαιούχους είχαν προμηθευτεί τα self test 1.342.000 ένα ποσοστό που άγγιξε το 90%.

Πότε θα κλείνει ένα σχολικό τμήμα

Σε περίπτωση που υπάρξει θετικό κρούσμα σε ένα τμήμα θα γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι κάθε ημέρα για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για 5 ημέρες. Εάν παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά (50% +1) τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, οι εντατικοί έλεγχοι που έχουν προβλεφθεί από τους επιδημιολόγους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν 2 rapid και 3 self – test σε διάστημα πέντε ημερών, ενώ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε 4 rapid και 1 self – test το ίδιο διάστημα. Οι εμβολιασμένοι μαθητές κι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self – test σε πέντε ημέρες. Στόχος είναι τα τμήματα να παραμένουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτά, αλλά με πολύ αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους.