“Επιστροφή στα θρανία” για 5.000 νοσηλευτές!

“Επιστροφή στα θρανία” για 5.000 νοσηλευτές!

Στα …θρανία επιστρέφουν πάλι 5.000 νοσηλευτές οι οποίοι πήραν τα πτυχία τους πριν από 12 χρόνια!

Πρόκειται για τα εξής ΤΕΕ:

1-1

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, όλοι αυτοί θα πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις, σε χρόνο που δεν καθορίζεται επακριβώς, για να τους χορηγηθούν εκ νέου πτυχία.

Πέραν της προφανούς κοινωνικής αναστάτωσης που προκαλεί σε χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους, η απόφαση του ΥΠΑΙΘ δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της, δεδομένου πως οι περισσότεροι εκ των αποφοίτων είναι νοσηλευτές που στελεχώνουν ως μόνιμοι υπάλληλοι το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Περίπου 3.000, μάλιστα, έχοντας λάβει πτυχίο από ΑΕΙ και ΤΕΙ, έχουν μεταταχθεί σε ανώτερη βαθμίδα της υπηρεσίας τους ή σε άλλες υπηρεσίες του ίδιου ή άλλου φορέα.

«Χρόνια μετά την κτήση των πτυχίων τους θα κληθούν, αν και άριστοι Επαγγελματίες Υγείας, να δώσουν πτυχιακές εξετάσεις! Τι εξυπηρετεί αυτό;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.

Τα θέματα που εγείρονται με τη συμμετοχή στις εξετάσεις – ακόμη κι αν αυτές στεφθούν με επιτυχία – είναι δύο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία: το πρώτο έχει να κάνει με την αμφισβήτηση της εγκυρότητας της ίδιας της πρόσληψης και το δεύτερο σχετίζεται με την αμφισβήτηση των υπηρεσιακών με μισθολογικών μεταβολών που έχουν επέλθει (μετατάξεις, βαθμολογική-μισθολογική κατάταξη και ωρίμανση, κ.ά.).

Σε περίπτωση αποτυχίας δε, οι εργαζόμενοι αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν «στο δρόμο» και οι οργανικές θέσεις που καλύπτουν σήμερα να μείνουν «κενές», με ολέθριες συνέπειες για τα δημόσια νοσοκομεία και άλλους φορείς υγείας.

«Τα πτυχία τους είναι εγκεκριμένα φέροντας σφραγίδες και υπογραφές από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κάθε Νομού. Ταυτόχρονα, ελέχθη η γνησιότητά τους από τα Γραφεία Προσωπικού των Νοσοκομείων, διαβιβάζοντάς τα στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έλαβαν σχετικές επιστολές γνησιότητας.

Οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχείων ή Περιφερειών επίσης έλεγξαν τα πτυχία και χορήγησαν άδεια ασκήσεως Επαγγέλματος. Για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος προσκόμισαν στις Νομαρχίες ή Περιφέρειες βεβαίωση ετήσιας πρακτικής άσκησης από Νοσοκομεία τα οποία επίσης έλεγξαν τα πτυχία» αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.

«Η πτυχιακή εξεταστική διαδικασία δεν θα λύσει προβλήματα» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να εγκαταλείψει τα σχέδιά του, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα νοσοκομεία θα οδηγηθούν στην πλήρη κατάρρευση.