Επιστροφή στο σχολείο: Συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το άγχος!

Επιστροφή στο σχολείο: Συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το άγχος!

Η μετάβαση από την «απόλυτη ελευθερία» του καλοκαιριού στο καθημερινό άγχος του σχολείου μπορεί να αποτελέσει ένα αρκετά μεγάλο συναισθηματικό φορτίο για τα παιδιά.

Ωστόσο, οι γονείς μπορούν να είναι δίπλα στο παιδί και να διευκολύνουν το άγχος του. Άλλωστε, το σχολείο μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, εφόσον γονείς και παιδί επικεντρωθούν στα θετικά γεγονότα.

Η εφηβική κλινική ψυχολόγος σρ. Barbara Greenberg συστήνει να βοηθήσετε το παιδί, ενθαρρύνοντάς το στις δραστηριότητές του και προσέχοντας το πώς εξωτερικεύετε τα δικά σας συναισθήματα και αντιδράσεις

Πρώτα απ’ όλα, οι ενήλικες πρέπει να προσέχουν πώς εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. Πολλοί γονείς προσθέτουν άγχος στο άγχος των παιδιών τους, καθώς φοβούνται ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ακαδημαϊκές ή κοινωνικές του ανάγκες.

Εκτός αυτού, πολλοί γονείς «ανασύρουν» τις δικές τους δυσάρεστες σχολικές αναμνήσεις. Κατά συνέπεια, στέλνουν στα παιδιά τους αρνητικά vibes που εντείνουν το άγχος. Αντί να επικεντρωθείτε στο χειρότερο σενάριο, βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι αυτή η περίοδος μπορεί να είναι και μια ευχάριστη εμπειρία.

Ως εκ τούτου, δείξτε του ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη νέα σχολική χρονιά ως μια νέα αρχή για εκείνο και όχι μια επανάληψη της δικής σας πρότερης εμπειρίας. Είναι επίσης σημαντικό να θέσετε εύλογους στόχους στο παιδί και να το επαινείτε για την προσπάθειά του και όχι τους βαθμούς του στο σχολείο.

Η δρ Greenberg ενθαρρύνει επίσης τους γονείς να δείχνουν κατανόηση στα συναισθήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους. Αν το παιδί «δει» στον γονέα του ένα άτομο που το αντιλαμβάνεται θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του προς αυτό και θα ενισχύσει την θέση ισχύος του γονέα προς το παιδί. Συνιστάται στους γονείς να λένε στο παιδί τους ότι είναι φυσιολογικό να βιώνει αρνητικά συναισθήματα (για το σχολείο και όχι μόνο).