Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η ιατρο-νομική ημερίδα στο Νοσοκομείο Κατερίνης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η ιατρο-νομική ημερίδα στο Νοσοκομείο Κατερίνης

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου η 1η Ιατρό-Νομική ημερίδα, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Κατερίνης. Την ημερίδα διοργάνωσαν το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία και ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας.

Με θέματα που αφορούσαν την «συναίνεση σε ιατρική πράξη: νομική φύση και έννομες συνέπειες», το «ιατρικό σφάλμα», «τον ρόλο του ιατροδικαστή πραγματογνώμονα ή τεχνικού συμβούλου σε περιστατικά ιατρικής αμέλειας- σφάλματος», «τη ποινική ευθύνη του ιατρού: από τη θεωρία στην πράξη», «πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο», «νοσηλευτική ευθύνη», και «η διαπίστωση και η πιστοποίηση του θανάτου», οι ομιλητές κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων στο κατάμεστο αμφιθέατρο μέχρι και το τελευταίο λεπτό, και έδωσαν τα ερεθίσματα για γόνιμο διάλογο και ενημέρωση.

Ενημέρωση και αντιμετώπιση νομικών θεμάτων στην ιατρική πράξη

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατροδικαστικής ΑΠΘ και Γ. Γραμματέας της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Φώτης Χατζηνικολάου επεσήμανε την αναγκαιότητα να γίνονται τέτοιου είδους ημερίδες, οι οποίες παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σε ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει συχνά ο ιατρικός κλάδος, τα οποία χρήζουν νομικής γνώσης και εφαρμογής.

«Η μια πλευρά πρέπει να ακούει την άλλη, δηλαδή οι νομικοί τους γιατρούς και το αντίθετο» τόνισε η Νομικός, Ομ. Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ Θεοφανώ Παπαζήση και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους ενημέρωση έχει ξεκινήσει από το 2000 και μετά. Η ίδια έχει κληθεί πολλές φορές ως ομιλήτρια για να προσφέρει τις γνώσεις της, άλλωστε όπως υπογράμμισε αυτός είναι και ο στόχος, οι γνώσεις να μεταλαμπαδεύονται.

Η πρωτοβουλία να βρει μιμητές και σε άλλα νοσοκομεία

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται ημερίδες όπως αυτή η οποία ασχολείται με το φλέγον θέμα νομικών θεμάτων στην ιατρική πράξη το οποία, όπως βλέπουμε καθημερινά, είναι θέματα που μας απασχολούν όλο και περισσότερο. Μακάρι η συγκεκριμένη ημερίδα να βρει μιμητές και στα άλλα νοσοκομεία, έτσι ώστε όλοι και ασθενείς και ιατρικό προσωπικό να είμαστε ενημερωμένοι για να ξέρουμε όταν και αν χρειαστεί πως θα τα αντιμετωπίσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων.