Έρχεται σκληρό lockdown στην Αττική – Τι θα γίνει με σχολεία, καταστήματα, ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Έρχεται σκληρό lockdown στην Αττική – Τι θα γίνει με σχολεία, καταστήματα, ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική ζητούν οι λοιμωξιολογόγοι της επιτροπής για τον κορoνοϊό από την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι σε κυβέρνηση και ειδικούς προκαλεί ανησυχία όχι μόνο η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες (χθες ανακοινώθηκαν 716 νέα), αλλά και η άνοδος στον αριθμό των μολύνσεων της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού καθώς σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, επτά νέα μεταλλαγμένα κρούσματα ανιχνεύθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τα 66.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Το ζήτημα των σχολείων και ειδικότερα του ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων φαίνεται να απασχολεί έντονα την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Έτσι θεωρείται δεδομένο πως στις «κόκκινες περιοχές» θα παραμείνουν κλειστά τα λύκεια, ενώ ορισμένοι λοιμωξιολόγοι συνιστούν να μην ανοίξουν ούτε τα γυμνάσια σε αυτές τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Αρκετά μέλη της επιτροπής εισηγούνται να μην ανοίξουν καθόλου γυμνάσια και λύκεια, αλλά μόνο η Γ’ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών.

Σήμερα πάντως ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στο OPEN και αναφερόμενος στα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ανέφερε πως προκρίνεται το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, παρόλο που στο παρελθόν είχε αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τι συζητείται για το λιανεμπόριο

Επίσης, στην επιτροπή υπάρχει σκληρή αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το λιανεμπόριο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Πιθανότερο είναι να επιλεγεί η λύση του click away στο λιανεμπόριο, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις να επιλεγεί η λύση του ραντεβού για ένδυση και υπόδηση.

Εξετάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί στις «κόκκινες» περιοχές

Επίσης, η πλειονότητα των μελών της επιτροπής, κλίνει προς την κατεύθυνση της λήψης άμεσων και «σκληρών» προληπτικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και έχει τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί στις κηρυχθείσες από σήμερα«κόκκινες» περιοχές.

Ο κ. Σύψας πάντως σήμερα, ξεκαθαρίζοντας πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» δήλωσε πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα. Σημείωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. Διευκρίνισε, δε, πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60%.