Έρχεται τον Απρίλιο και το εμβόλιο της Sanofi

Έρχεται τον Απρίλιο και το εμβόλιο της Sanofi

Έχουν εγκριθεί ήδη πάνω από 300 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα – «Θέλει αρκετή σκέψη η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων» τόνισαν οι ειδικοί στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας

«Εχουμε καιρό ακόμα για να φτάσουμε σε μαγικά νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη». Με αυτή τη φράση Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης έβαλαν προσωρινά «φρένο» στην συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η κα Παπευαγγέλου σημείωσε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλο του κου Τσιόδρα στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500. Τις επόμενες εβδομάδες οι σκληροί δείκτες θα πέσουν αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους σημείωσε.

«Η πανδημία δεν είναι ελεγχόμενη ακόμη. Οι δείκτες είναι ψηλά.To εμβόλιο της NOVAVAX έρχεται μέσα στο μήνα και τον Απρίλιο φθάνει στην χώρα μας το εμβόλιο της SANOFI ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη τα χάπια που ξεκίνησαν να στέλνονται σε σπίτια ασθενών. Εχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα σημείωσε.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με την μετάλλαξη Omicron και υπογράμμισε επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.

Ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, είπε επίσης, κάνοντας λόγο για σταδιακή σταθεροποίηση στην διάδοση των κρουσμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων χάνουν την ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Η κα Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι δημοσιεύθηκε σήμερα και η νέα μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός απέτρεψε 20.000 θανάτους στην χώρα μας.

«Το πιο πιθανό είναι η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ να γίνει τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και τόνισε με έμφαση ότι καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους.

Tags: