Έρχεται δεύτερο κύμα γρίπης! Τι φοβούνται οι ειδικοί

Έρχεται δεύτερο κύμα γρίπης! Τι φοβούνται οι ειδικοί

Σε ανοδική φάση βρίσκεται το κύμα γρίπης, που από ότι δείχνουν τα στοιχεία σαρώνει την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ 36  άνθρωποι έχασαν την μάχη για τη ζωή ενώ σε 168 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν  σε ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αποκλείουν την εμφάνιση και νέου κυρίαρχου στελέχους της νόσου.

Παρόλο που η καταγραφή και η ανάλυση των στοιχείων συνεχίζεται μαζί με τη…γρίπη, τα δεδομένα δείχνουν πως η βασική επιπλοκή της γρίπης που οδηγεί στο νοσοκομείο είναι η πνευμονία, ενώ η αναπνευστική ανεπάρκεια αναφέρεται ως αιτία θανάτου των περισσοτέρων θυμάτων.
Το ψύχος αποτελεί…κλασικό σύμμαχο της γρίπης, σημειώνουν οι επιστήμονες ενώ καταγράφουν τις μετεωρολογικές αναφορές για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων, και ιδίως για τις επικείμενες – από το Σάββατο – ψυχρές αέριες μάζες που αναμένονται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα της νόσου, και όπως αυτά αποτυπώνονται στις εβδομαδιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις, το κύμα της γρίπης είχε μια έντονη ανοδική πορεία τον μήνα Ιανουάριο, φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα το τελευταίο δεκαήμερο. Ο αριθμός των περιστατικών (μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 26 θάνατοι) κατέδειξε την υψηλή δραστηριότητα της γρίπης. Μάλιστα, οι ειδικοί παρατήρησαν πως με βάση τα στοιχεία το κύμα της γρίπης έφτασε στην κορύφωσή του και άρχισε να υποχωρεί ελαφρά.

Πάντως το  ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει πως το μόνο «όπλο» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες για να μη νοσήσουν είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και εάν νοσήσουν, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, η άμεση λήψη αντιικών φαρμάκων ώστε να προλάβουν τυχόν επιπλοκές της γρίπης.