Έρχεται επαναστατικό φάρμακο για τον καρκίνο και την αντιγήρανση

Έρχεται επαναστατικό φάρμακο για τον καρκίνο και την αντιγήρανση

Σε μία επαναστατική ανακάλυψη, που αναμένεται να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου και χρόνιων ασθενειών, στην καταπολέμηση της γήρανσης, ακόμη και στην προστασία κατά τη διάρκεια διαστημικών ταξιδιών στο μέλλον, προχώρησαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα φάρμακο το οποίο, εφόσον οι κλινικές δοκιμές προχωρήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ενδέχεται να βγει στην αγορά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Είναι το πιο καλό βήμα που έχουμε κάνει για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού αντιγηραντικού φαρμάκου, που απέχει μόλις τρία με πέντε χρόνια από το να κυκλοφορήσει στην αγορά» δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας καθηγητής Ντέιβιντ Σινκλέρ στο Sky News.

Μία βλάβη στο DNA είναι το «κλειδί» για τη διαδικασία της γήρανσης, την εμφάνιση καρκίνου και διαφόρων άλλων χρόνιων παθήσεων.  Οι ερευνητές έβαλαν σταγόνες της χημικής ουσίας NAD+, που θεωρείται κριτικής σημασίας για την επανόρθωση του DNA κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μέσα στο νερό που έδωσαν σε ποντίκια και μέσα σε λίγες ώρες τα επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό τους άρχισαν να ανεβαίνουν. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, δείγματα μυικού ιστού που ελήφθησαν από τα γηραιότερα ποντίκια ήταν κυριολεκτικά παρόμοια με εκείνα από τα νεότερα ποντίκια και έδειξαν σημαντική βελτίωση στη γενικότερη αποκατάσταση του DNA τους.

«Δεν μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά στους ιστούς από ένα γηραιότερο ποντίκι που είναι ηλικίας δύο ετών με αυτούς ενός νεότερου ποντικιού μόλις δύο μηνών» δήλωσε ο Σινκλέρ στο Time.

Αυτό που έκαναν στη συνέχεια οι επιστήμονες είναι να διαμορφώσουν μία κάψουλα της ουσίας NAD+ η οποία εντοπίζεται σε μικρές ποσότητες σε τροφές όπως το μπρόκολο, το αγκούρι, το αβοκάντο και τα ξηρά φασόλια.

Τα αποτελέσματα των τεστ είναι τόσο ενθαρρυντικά που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές σε 25 ανθρώπους μέσα στους επόμενους έξι μήνες, στο Νοσοκομείο της Βοστώνης.