Ερχεται νέα μείωση μισθών των νοσοκομειακών ιατρών

Ερχεται νέα μείωση μισθών των νοσοκομειακών ιατρών

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε νέα δραστική μείωση των ήδη εξευτελιστικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών όλων των βαθμίδων. Αυτό προωθείται με την εφαρμογή της τροπολογίας Αλεξιάδη που συμπεριλήφθηκε στο νόμο για τα προαπαιτούμενα της «πρώτης αξιολόγησης» και προβλέπει «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών και της ωρίμανσης του χρονοεπιδόματος στα ειδικά μισθολόγια κατ’ αρχήν από 1/1/2017 έως 31/12/2018, καθώς και με την εξαγγελία από το Υπουργείο Οικονομικών της πλήρους κατάργησης των ειδικών μισθολογίων.

Έχει γίνει πλέον προφανές πως η κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και η δραστική μείωση των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών είναι «μνημονιακή υποχρέωση» που την έχει υπογράψει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, για τη μη εφαρμογή της τροπολογίας Αλεξιάδη, το ύψος των «ισοδύναμων» που έπρεπε ήδη να έχει υποβάλλει το Υπ. Υγείας στο Υπ. Οικονομικών από δημοσιονομική άποψη είναι γελοίο συγκριτικά με τον συνολικό προϋπολογισμό του Υπ. Υγείας. Αυτό το έχει παραδεχτεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε επίσημη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ. Όμως ως σήμερα αυτά τα περίφημα «ισοδύναμα» δεν έχουν ανακοινωθεί.

Την ίδια ώρα ενώ από το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται οι διαρροές περί άμεσα επικείμενης πλήρους κατάργησης των ειδικών μισθολογίων, η ηγεσία του Υπ. Οικονομικών αρνείται να συναντηθεί με την ΟΕΝΓΕ αν και έχει λάβει εγγράφως επίσημο σχετικό αίτημα από 8 Αυγούστου 2016 γι’ αυτό το θέμα.

Η επικείμενη παραπέρα μείωση των ήδη εξευτελιστικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών δεν είναι απλά «δημοσιονομικό» μέτρο, τονίζουν οι γιατροί και σημειώνουν πως συνδέεται με την επιχειρούμενη πλήρη κατάργηση κάθε έννοιας δημόσιας δωρεάν περίθαλψης.

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλων των βαθμίδων σε όλη την χώρα να προχωρήσουν άμεσα σε γενικές συνελεύσεις ανά Ένωση και νοσοκομείο, να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες και να στείλουν με τις αποφάσεις τους τελεσίγραφο στην κυβέρνηση πως επίκειται αποφασιστικός αγώνας διαρκείας με όλες τις μορφές (απεργίες, επισχέσεις, διαδηλώσεις).