Έρχεται ο οικογενειακός γιατρός και το ιατρείο γειτονιάς! Τι ανακοίνωσε ο Α.Ξανθός

Έρχεται ο οικογενειακός γιατρός και το ιατρείο γειτονιάς! Τι ανακοίνωσε ο Α.Ξανθός

Τα πάνω κάτω στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, φέρνει το νομοσχέδιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό για διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Μάιο.

Όπως προβλέπεται οι πολίτες,αποκτούν 239 επιπλέον σημεία ελεύθερης και καθολικής πρόσβασης σε οικογενειακό γιατρό, τις λεγόμενες Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Για να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Υγείας, θα χρειαστεί να προσληφθούν 3.000 επαγγελματίες υγείας μέσω ΑΣΕΠ, εκ των οποίων οι 1.300 θα είναι γιατροί (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) και οι υπόλοιποι νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό.

Η χρηματοδότηση ωστόσο είναι εξασφαλισμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με 80 εκατ. ευρώ ενώ ο κ. Ξανθός ευελπιστεί μετά από δύο χρόνια να υπάρχει αντίστοιχο κονδύλι από την κεντρική κυβέρνηση.

Οι πολίτες αφού εγγραφούν στην τοπική μονάδα ΤΟΜΥ, θα έχουν τον οικογενειακό τους γιατρό και θα καλύπτουν τις ανάγκες τους κατά 30% από τις ΤΟΜΥ και κατά 70% από τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Η πρόσβασή τους στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα παραμείνει ελεύθερη, αλλά οι οικογενειακοί γιατροί θα έχουν “πακέτα” με ραντεβού στα νοσοκομεία, τα οποία θα κλείνονται κατά προτεραιότητα στους ασθενείς τους.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα διενεργούνται στα εργαστήρια των Κέντρων Υγείας, στα Κεντρικά Εργαστήρια και στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Το σχετικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και θα κατατεθεί στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί πρώτα η δημόσια διαβούλευση, περίπου μέσα στον Μάιο.

Share Button