Ερχεται η πρώτη θεραπεία για τη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα

Ερχεται η πρώτη θεραπεία για τη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα

Την πρώτη  εγκεκριμένη αποτελεσματική θεραπεία για τη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα ανακοίνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie. Πρόκειται για τη δραστική ουσία ανταλιμουμάμπη (adalimumab), η οποία έλαβε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ενεργού διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας σε ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στην καθιερωμένη συστηματική αγωγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το adalimumab, που ανήκει στους βιολογικούς παράγοντες, είναι σήμερα το μοναδικό φάρμακο με ένδειξη για τη θεραπεία της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας στον κόσμο.

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που εκτιμάται ότι επηρεάζει το 1% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως. Εκδηλώνεται με δερματικές βλάβες στις πτυχές του σώματος, δηλαδή στις  μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, στους γλουτούς και στα σημεία κάτω από τους μαστούς,  περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί αποκρίνεις ιδρωτοποιοί αδένες. Σε ήπια περιστατικά παρατηρούνται μικρά οζίδια ή σπυράκια, ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζονται συρίγγια και αποστήματα που μπορεί να εκκρίνουν πύον με δυσάρεστη οσμή και συχνά καταλήγουν στο σχηματισμό ουλών στο δέρμα. Τα συμπτώματα αυτά καθιστούν τη νόσο ιδιαίτερα δυσάρεστη και επώδυνη, με καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πασχόντων.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα λειτουργούν τέσσερα ειδικά Ιατρεία Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός» όπου το Ιατρείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή  (τηλ. 210 7265153) και στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική στο Νοσοκομείο «Αττικόν» όπου το Ιατρείο λειτουργεί κάθε Τετάρτη (τηλ. 210 5832396). Στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί ήδη ειδικό Ιατρείο Ιδρωταδενίτιδας στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων  (τηλ 2313 308860-867), ενώ άμεσα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» (τηλ. 14741).