Έρχονται «Μονάδες της γειτονιάς»

Έρχονται «Μονάδες της γειτονιάς»

Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του υπουγείου, Σταμάτη Βαρδαρό, πυρήνας του νέου συστήματος θα είναι  οι «Μονάδες της γειτονιάς», με «εστίαση στον ασθενή», οι οποίες  θα στελεχωθούν με γενικούς γιατρούς, παθολόγους , παιδίατρους, νοσηλευτές , κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέπτες υγείας και θα προσφέρουν ολιστική φροντίδα με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας σε συγκεκριμένο πληθυσμό, που θα ανέρχεται γύρω στις 10.000.

Κέντρο αναφοράς για τις «Μονάδες της γειτονιάς», θα είναι  το Κέντρο Υγείας ή  η Μονάδα του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας της περιοχής  και όπως λέει ο κ. Βαρδαρός, οι δομές αυτές θα αποτελούν τη βάση της πυραμίδας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στόχος, είναι ο πολίτης να έχει εύκολη πρόσβαση στην ομάδα υγείας η οποία και θα τον κατευθύνει, στο νοσοκομείο, αν κρίνεται απαραίτητο.

Το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο και σε  πρώτη φάση θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή  τριετούς διάρκειας, σε τέσσερις αστικές περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης. Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης.

Αρχικά θα δημιουργηθούν 30 «Μονάδες της γειτονιάς», που θα στελεχωθούν με επικουρικό  ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και σύμφωνα με το γενικό γραμματέα, θα χρειασθούν περίπου 300 άτομα. Θα γίνουν νέες προσλήψεις προσωπικού, χωρίς να αποκλείονται εσωτερικές μετακινήσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο σύστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό από πλευράς κινήτρων για τους νέους γιατρούς και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας.

Σταδιακά το σύστημα θα επεκτείνεται, με στόχο το 2020 η κάλυψη να αγγίζει το 40 με 50% του αστικού πληθυσμού, δηλαδή 4,5 εκ. πολίτες να έχουν πρόσβαση σε «Μονάδα Υγείας της γειτονιάς», οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων πρόληψης και αγωγής υγείας στην κοινότητα.