Έρχονται νέες συγχωνεύσεις νοσοκομείων! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Έρχονται νέες συγχωνεύσεις νοσοκομείων! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Άρχισαν τα όργανα για νέες συγχωνεύσεις τμημάτων ή κλινικών των Δημοσίων νοσοκομείων. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την κατάργηση – ενοποίηση νοσοκομείων και κατάργηση οργανικών τμημάτων – κλινικών. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προχωράει τάχιστα στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για διψήφιο αριθμό νοσοκομείων και 1.400 οργανικά τμήματα από 2.100 που λειτουργούν σήμερα.

Οι δαπάνες υγείας καταλαμβάνουν μόλις το 5% του πενιχρού ΑΕΠ της χώρας όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 7,5%. Πως να στηριχθούν λοιπόν οι δημόσιες δομές υγείας που ευαγγελιζόταν το ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά; Αντί αυτού, η ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία έχει φτάσει στο 4% του ΑΕΠ με τον μέσο όρο της ΕΕ στο 1%.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ η ” κατάσταση στο ΕΣΥ ημέρα με την ημέρα χειροτερεύει. Αιτία είναι το τριτοκοσμικό ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που είναι 5% του ΑΕΠ (μέσος όρος στην Ευρώπη 7,5% του ΑΕΠ).

Τα Δημόσια Νοσοκομεία καταρρέουν, σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις θερίζουν εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και των συνθηκών νοσηλείας. Λίστες αναμονής που σκοτώνουν (ΜΕΘ, Ακτινοθεραπείες, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Χειρουργεία κλπ)”.

Βάση των ιδιων στοιχειών:

Οι ιδιωτικές δαπάνες εκτινάχτηκαν στο 4% του ΑΕΠ με μέσο όρο στην Ευρώπη 1%. Οι πολίτες (όσοι έχουν χρήματα) πληρώνουν την υγεία από την τσέπη τους (ειδικά στην πρωτοβάθμια).

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία κλείνουν και η ΑΕΜΥ Α.Ε. καθίσταται ο μεγάλος παίχτης της Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας κατέρρευσαν από τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Η λειτουργία τους στηρίζεται στη φιλανθρωπία.

Η διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ στοιχίζει ζωές.

Οι μονάδες της Πρόνοιας καταρρέουν από ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης. Οι μετακινήσεις προσωπικού σε μεγάλες αποστάσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.