Έρευνα: Φάτε καυτερές πιπεριές για περισσότερα χρόνια ζωής!

Έρευνα: Φάτε καυτερές πιπεριές για περισσότερα χρόνια ζωής!

Όσοι καταναλώνουν τακτικά καυτερές πιπεριές, παρουσιάζουν μέχρι και 13% μείωση θνητότητας. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης από το Κολλέγιο Ιατρικής Larner του Πανεπιστημίου του Βερμόντ των Η.Π. Α. τα καυτερά οδηγούν σε μακροζωία, η οποία είναι πιο εκτεταμένη και λεπτομερής από προηγούμενες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 16 χιλιάδες Αμερικανούς, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μέχρι και 23 χρόνια.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε καυτερές τροφές, όπως πιπεριές τσίλι, μείωναν τα ποσοστά θνητότητας σε όσους έλαβαν μέρος στη μελέτη, μειώνοντας τους θανάτους που σχετίζονταν με υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικά.

Παρά την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, μένει να βρεθεί το γιατί μια τέτοια διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μακροζωία, αν και οι επικεφαλής της μελέτης, Benjamin Littenberg, MD και ο φοιτητής Ιατρικής Mustafa Chopan, δήλωσαν ότι η καψαϊκίνη, ενεργό συστατικό στις πιπεριές τσίλι, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που αποτρέπουν την παχυσαρκία και ελέγχουν τη στεφανιαία αιματική ροή. Ακόμη, αναφέρουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που ενδέχεται να βελτιώσουν την εντερική χλωρίδα.