Έρευνα: Ο διαλογισμός μειώνει το στρες!

Έρευνα: Ο διαλογισμός μειώνει το στρες!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Waterloo στον Καναδά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέθοδος του διαλογισμού είναι ιδιαίτερα βοηθητική για τους ανθρώπους που υποφέρουν από στρες. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο διαλογισμός βοηθά το μυαλό να «καθαρίσει» από κάθε ανησυχία και αρνητική σκέψη και να συγκεντρωθεί πιο εύκολα.

Ο Mengran Xu, ερευνητής και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Waterloo, δήλωσε: «Για τα άτομα με άγχος οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις που αποσπούν την προσοχή μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά τους να μαθαίνουν, να ολοκληρώνουν τα καθήκοντά τους ή ακόμα και να δρουν με ασφάλεια» και κατέληξε: «Η πρακτική του διαλογισμού φαίνεται πως βοηθά τους ανθρώπους αυτούς να ξεχάσουν τις εσωτερικές τους ανησυχίες και να στρέψουν την προσοχή τους στον εξωτερικό κόσμο».

Πάντως ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν τα πολλαπλά οφέλη του διαλογισμού για την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων και γι’ αυτό συνεχώς αυξάνεται το σχετικό ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Oι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους δικαιολογούν την ανάπτυξη και εφαρμογή τέτοιων ψυχονοητικών τεχνικών σε κλινικό, εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, με στόχο τη βελτίωση των ασθενών, των μαθητών και των εργαζομένων σε πολλαπλά επίπεδα: αποδοτικότητα, μειωμένο στρες, αυξημένη ευαισθησία απέναντι στους συνανθρώπους, καλύτερη ομαδική συνεργασία, μεγαλύτερη δυνατότητα επίλυσης συγκρούσεων κ.α.