Έρευνα: Ποιοι λαοί είναι ενημερωμένοι για την προστασία από τον ήλιο;

Έρευνα: Ποιοι λαοί είναι ενημερωμένοι για την προστασία από τον ήλιο;

Μια εκτεταμένη διεθνής έρευνα για τη συμπεριφορά κατά την έκθεση στον ήλιο και την ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος, αποκάλυψε ότι υπάρχουν πολλές ατέλειες και γεωγραφικές ανισότητες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Η πληροφόρηση αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει μελλοντικά στην ενημέρωση των εκστρατειών ευαισθητοποίησης που ανταποκρίνονται στην παγκόσμια ανάγκη μείωσης της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης εξέλιξης του καρκίνου του δέρματος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας, από ερευνητές της La Roche-Posay και του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου George Washington (GW). Με σχεδόν 20.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς μελέτες πάνω στην αντηλιακή προστασία των καταναλωτών και τις συμπεριφορές αυτού του είδους , η οποία έφερε στο φως εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι 88% από όσους ερωτήθηκαν, γνώριζαν για τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του δέρματος όταν εκτίθενται στον ήλιο χωρίς προστασία. Ωστόσο, μόλις 1 στους 2 αποκρινόμενους έχει επισκεφτεί δερματολόγο για εξέταση σπίλων και 4 στα 10 άτομα δεν σκέφτονται να προστατευτούν από τον ήλιο, παρά μόνο όταν είναι σε διακοπές.

“Αυτό είναι ένα παγκόσμιο καμπανάκι,” τόνισε ο Adam Friedman, M.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του GW. “Ο κόσμος έχει ακόμα πολλά κενά, όχι μόνο στην ενεργό παρακολούθηση του καρκίνου αλλά και στην πρόληψή του.”

Η μελέτη περιελάμβανε άνδρες και γυναίκες από 23 χώρες, ηλικίας 16-65 ετών και διεξάχθηκε κυρίως διαδικτυακά. Το ερωτηματολόγιο συνέλεξε στοιχεία για πληθυσμιακές ομάδες, για την έκθεση στον ήλιο, τις συνήθειες ως προς την πρόληψη και το μαύρισμα , τη γνώση των κινδύνων, την αυτοεξέταση, την αναζήτηση ιατρικής γνώμης και την κοινωνική συμπεριφορά.

Επίσης παρατηρήθηκαν πολλές κατά τόπους διαφορές. Κάτοικοι χωρών στη Νότια και Δυτική Ευρώπη ήταν πιθανότερο να χρησιμοποιούν αντηλιακό από τον μέσο αποκρινόμενο. Στη Λατινική Αμερική , η αποφυγή του ήλιου ήταν πιο συνηθισμένη. Στην Αυστραλία, οι αποκρινόμενοι είχαν ένα πιο ποικιλόμορφο σύνολο συμπεριφορών προστασίας , το οποίο περιελάμβανε την προσπάθειά τους να μένουν στη σκιά, να φορούν καπέλο ή να φορούν προστατευτικό ρουχισμό.

Οι προερχόμενοι από την Αυστραλία, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη, ήταν σε αξιοσημείωτο βαθμό πιο ενημερωμένοι για τους κινδύνους και τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του δέρματος. Στον αντίποδα, εκείνοι που προέρχονταν από το Μεξικό, τη Ρωσία και την Ιταλία συγκαταλέγονταν στους λιγότερο ενημερωμένους. Συνολικά, η Αυστραλία και η Νότια Ευρώπη επέδειξαν υψηλότερο βαθμό προληπτικής συμπεριφοράς από τον μέσο όρο.

Στην Ελλάδα, η έρευνα περιέλαβε 1.001 ερωτηθέντες. Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις των ελιών του δέρματος, οι Έλληνες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος και τη σημασία της πρόληψης περισσότερο από ότι ο μέσος όρος των άλλων χωρών. Το 19% των Ελλήνων, ελέγχουν τους σπίλους τους σε δερματολόγο τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο σε σχέση με τον μέσο όρο των ερωτηθέντων των άλλων χωρών που είναι 11%.

Ωστόσο, οι συνήθειες αντηλιακής προστασίας στην Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή αντηλιακής προστασίας υποδηλώνουν όπως και τις άλλες χώρες ότι η επιπλέον εκπαίδευση για στην ασφαλή συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο είναι απαραίτητη καθώς μόνο το 59% εφαρμόζει αντηλιακό στο πρόσωπο και μόνο το 53% εφαρμόζει αντηλιακό στις άλλες περιοχές του σώματος που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.

Σύμφωνα με τη Sophie Seite,επιστημονική διευθύντρια της La Roche-Posay, “η παρούσα έρευνα παρέχει νέες γνώσεις και τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το μήνυμα θα πρέπει να είναι ειδικά στοχευμένο στις πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν (ιδίως με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τύπο δέρματος, ακόμα και τη χώρα). Αυτός είναι ο λόγος που εμείς, στη La Roche-Posay, έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε εκπαιδευτικές καμπάνιες , όπως είναι το Skin Checker και πρακτικά εργαλεία, όπως το My UV Patch, δωρεάν στο κοινό με στόχο να επιφέρουμε την αλλαγή και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ιδίως για τις άμεσα εμπλεκόμενες και τις υψηλού κινδύνου ομάδες όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.”

Η “Δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πρόληψη του Καρκίνου του Δέρματος, Αντιλήψεις και Γνώση: Μια Διεθνής Συγχρονική Έρευνα,” που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας , είναι διαθέσιμη στο http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdv.14104/full.