Έρευνα: Τι κάνουν οι Έλληνες τα φάρμακα που λήγουν ή τους περισσεύουν;

Έρευνα: Τι κάνουν οι Έλληνες τα φάρμακα που λήγουν ή τους περισσεύουν;

Οι Έλληνες φαίνεται να διαχειρίζονται σωστά το οικιακό φαρμακείο. Αυτό έδειξε έρευνα που  ανακοινώθηκε σε ημερίδα με θέμα: “Διαχείριση οικιακών φαρμάκων: Ευκαιρίες προς αξιοποίηση”.

Αναλυτικότερα η ίδια έρευνα αποκάλυψε πως :
Το 83% δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι φάρμακα φυλάσσει στο σπίτι του.

Πολύ μικρό ποσοστό γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της δημόσιας υγείας.

37% πετάει τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα.

50% δεν γνωρίζουν ποια είναι η χρήση των πράσινων κάδων των φαρμακείων.

Την ίδια στιημή η ελληνική κοινωνία διαφαίνεται ότι δεν είναι αρκετά εξοικειωμένη με τη δωρεά φαρμάκων. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που είναι ευαισθητοποιημένο, αλλά προκύπτει σαν ανάγκη η ευρεία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πρακτικές δωρεάς φαρμάκων.

28% δώρισε φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες.
4% αγοράζει φάρμακα για να τα δωρίσει.
28% δε δωρίζει επειδή δεν γνωρίζει που να τα δωρίσει.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν για να σχολιάσουν το θέμα των ληγμένων φαρμάκων ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, Δημήτρης Πανταζής, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Μίλτος Αγιούμπ, εκπρόσωπος της ΟΣΦΕ, Λευτέρης Μαρίνος και ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Αθηνών, Δημήτρης Ρέκκας.

Για το σχολιασμό της δωρεάς φαρμάκων από την κοινωνία, τοποθετήθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Λευτέρης Θηραίος, η Διευθύντρια Επιστημονικών και Κυβερνητικών υποθέσεων του ΣΦΕΕ, Ζέφη Βοστιτσάνου, ο Πρόεδρος ομίλου του ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Κώστας Πάνος, η Υπεύθυνη φαρμακοποιών του ΜΚΙΕ, Πολυξένη Παπαλέξη και ο ιατρικός συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου, Κάρολος Πούχνερ.

Ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν εκπρόσωποι του ΕΟΦ, της ΠΕΦΝΙ, κοινωφελών φορέων (κοινωνικά φαρμακεία, σύλλογοι ασθενών), στελέχη φαρμακοβιομηχανιών και δημοσιογράφοι.

Σχολιαστές και συμμετέχοντες μετά από ανοιχτή συζήτηση κατέληξαν ότι, αν και υφίστανται κενά στο σύστημα της δωρεάς φαρμάκων, υπάρχει ανάγκη από την κοινωνία για κάλυψη των φαρμακευτικών ελλείψεων.

Ο Θανάσης Βράτιμος, υπεύθυνος στρατηγικής και λειτουργίας του GIVMED αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του GIVMED σε αυτήν ακριβώς την κοινωνική ανάγκη, ανακοινώνοντας ότι: “Το GIVMED, ξεκινάει μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα που έχει μέσω της νέας ιστοσελίδας givmed.org/signup να δωρίσει, με γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο, τα φάρμακα που δεν χρειάζεται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.”