Εργαζόμενοι ΕΚΑΒ: «Επικίνδυνο να οδηγούν τα ασθενοφόρα οι πυροσβέστες»

Εργαζόμενοι ΕΚΑΒ: «Επικίνδυνο να οδηγούν τα ασθενοφόρα οι πυροσβέστες»

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος αντιδρούν στην απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ περί στελέχωσης ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με οποιονδήποτε που κατέχει δίπλωμα οδήγησης δημοσίου οχήματος.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, τόσο ο νόμος 4368/2016 όσο και η απόφαση του Δ.Σ του ΕΚΑΒ υποβαθμίζουν το πραγματικό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές λόγω της μη στελέχωσης ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ όσο και των Κέντρων Υγείας με πιστοποιημένους Διασώστες-Πληρώματα Ασθενοφόρων απόφοιτους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ , οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη κατάρτιση πάνω στην αντιμετώπιση κάθε πάσχοντα και στην μετέπειτα διακομιδή του με ασθενοφόρο.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και οι πυροσβέστες επισημαίνουν πως η πολιτεία αντί να προσλάβει το κατάλληλο προσωπικό για να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες Επείγουσας Προνοσοκομειακής Περίθαλψης πανελλαδικά προσπαθεί με επικίνδυνους και πρόχειρους χειρισμούς να στελεχώσει ασθενοφόρα των Κ.Υ. και του ΕΚΑΒ με οδηγούς από το Π.Σ., οδηγούς Δήμων και όποιον άλλον μπορεί να οδηγήσει δημόσιο όχημα με μόνη εκπαίδευση ένα σεμινάριο 6 ωρών το οποίο δεν καλύπτει ούτε την ανάγνωση των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Διασώστες του ΕΚΑΒ καθημερινά.

Είναι αξιοσημείωτο, υπογραμμίζουν, ότι ο νόμος 4368/2016 υποβαθμίζει και τον ρόλο των Πληρωμάτων των ασθενοφόρων των Κ.Υ. στην απλή οδήγηση και τη διακομιδή.

Τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. υπαγόμενα στον συντονισμό του ΕΚΑΒ και εντασσόμενα στο έργο του, επιτελούν την Επείγουσα Προνοσοκομειακή Περίθαλψη που ασφαλώς δεν περιορίζεται στην οδήγηση ενός οχήματος ούτε απλά στη διακομιδή των ασθενών, αλλά περιλαμβάνει ένα περίπλοκο σύνολο χειρισμών  και εφαρμογής επιστημονικών πρωτοκόλλων της επείγουσας ιατρικής.

«Είναι αδιανόητο και έξω από κάθε νομιμότητα η ανάθεση στους εργαζόμενους του Π.Σ. καθηκόντων ξένων και αλλότριων από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα όπως αυτά ορίζονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της υπηρεσίας τους και εκτός των διατάξεων που καθορίζει το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων» αναφέρουν οι πυροσβέστες και προσθέτουν πως είναι αδιανόητο να τους ανατεθούν καθήκοντα παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής Περίθαλψης που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εκπαίδευση την οποία αυτοί στερούνται.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και οι πυροσβέστες φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε εξώδικο και σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την ακύρωση όλων των παραπάνω προκειμένου να μην υλοποιηθούν οι πρόχειροι σχεδιασμοί που θέτουν σε διακινδύνευση την υγεία των πολιτών και το συνταγματικό δικαίωμα στην προστασία της ζωής τους.