Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: Βροντερό όχι στην αξιολόγηση

Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: Βροντερό όχι στην αξιολόγηση

Βροντερό όχι στην αξιολόγηση, λένε 50.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ «50.000 εργαζόμενοι επέστρεψαν ασυμπλήρωτα τα Φύλλα Αξιολόγησης σε 100 Νοσοκομεία και Προνοιακές Μονάδες της χώρας που μοιράστηκαν μέχρι τώρα. Καθολική είναι η συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή κατά της αξιολόγησης με ποσοστό 98%. Μάλιστα σε πολλά Νοσοκομεία μοιράστηκαν και ξαναμοιράστηκαν πολλές φορές τα φύλλα αξιολόγησης στους υπαλλήλους με απειλές και εκβιασμούς από τους Διοικητές των Νοσοκομείων για να συμπληρωθούν.

Παρ’ ότι απειλούν με πειθαρχικές διώξεις ότι η άρνηση συμπλήρωσης των φύλλων αξιολόγησης αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα δεν έχει καμφθεί σε κανέναν εργαζόμενο η αρνητική του στάση.
Η αξιολόγηση κατηγοριοποιεί τους υπαλλήλους σε βαθμούς από το 1 (ακατάλληλος) έως το 100 (άριστος). Με το ισχύον μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο είναι το κριτήριο εφαρμογής δυσμενών και μόνο μισθολογικών και υπηρεσιακών μεταβολών. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στις πρώτες διαθεσιμότητες υπαλλήλων των κατηργημένων Νοσοκομείων το έτος 2013 υπάλληλοι με βαθμό άριστα στην αξιολόγηση (9,8 με άριστα το 10) βρέθηκαν από κατηργημένα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να καταλαμβάνουν οργανική θέση σε Νοσοκομεία της Αττικής. Με τις κινητοποιήσεις μας παρέμειναν με τρίμηνες μετακινήσεις στην αρχή και μετά με μετάταξη σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και δεν διαλύθηκαν οικογένειες.

Οι ασθενείς μας αξιολογούν με άριστα

Η ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι κατά των αξιολογήσεων. Δεν φοβάται τις αξιολογήσεις. Οι ασθενείς αξιολογούν καθημερινά τους Νοσηλευτές και τους άλλους επαγγελματίες υγείας και τους βάζουν βαθμό άριστα. Απόδειξη ότι έως το έτος 2010 οι Υγειονομικοί και Προνοιακοί υπάλληλοι αξιολογούνταν χωρίς καμία αντίρρηση.

Οι Νοσηλευτές και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης 1 νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική στη βάρδια, τους οφείλονται 800.000 ρεπό, καλοκαίρι με το ζόρι παίρνουν κανονική άδεια πέντε ημέρες και για να την πάρουν εργάζονται ασταμάτητα χωρίς ρεπό έναν ολόκληρο μήνα προσθέτοντας οφειλόμενα ρεπό. Έρχεται Δεκαπενταύγουστο και για άλλον ένα χρόνο είναι βάρδια στις κλινικές πρωί και νύχτα με ενδιάμεσο μόνο 8 ώρες ανάπαυση. Οι προϊστάμενοί τους είναι οι αξιολογητές. Ποιος έχει το ηθικό δικαίωμα να τους κατηγοριοποιήσει σε βαθμούς τη στιγμή που οι πολίτες και οι ασθενείς καθημερινά τους βάζουν άριστα; Κατά γενική ομολογία οι γιατροί και οι νοσηλευτές κρατάνε όρθιο το σύστημα.

Υπάρχει αξιοκρατική αξιολόγηση;

Ποιος διασφαλίζει εν τέλει αξιοκρατική αξιολόγηση; Αξιολογητές των υπαλλήλων είναι οι Προϊστάμενοί τους και των Διευθυντών οι Διοικητές των Νοσοκομείων. Όλοι οι Προϊστάμενοι στα Νοσοκομεία (Διευθυντές, Υποδιευθυντές, Τμηματάρχες) 2.100 στο σύνολο κατέχουν τις θέσεις Ευθύνης με ανάθεση από τους Διοικητές των Νοσοκομείων. Επιλογή Προϊσταμένων (ειδικά Διευθυντών και Υποδιευθυντών) από τα Υπηρεσιακά όργανα κρίσης έχουν να γίνουν 7 χρόνια. Όλοι οι Προϊστάμενοι βρίσκονται σε ομηρία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ήδη η ΠΟΕΔΗΝ ήδη προσέφυγε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά ενάντια των Διοικητών των Νοσοκομείων για τις αναίτιες καρατομήσεις αρίστων Προϊσταμένων. Οι υποθέσεις ερευνώνται από τους Εισαγγελείς.