Εθελοντική αιμοδοσία στο Μέτρο Συντάγματος

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μέτρο Συντάγματος

Με στόχο την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και με ιδιαίτερη έμφαση στις νεαρές ηλικίες, το ΕΚΕΑ ξεκίνησε το νέο, πρωτοποριακό πρόγραμμα. Το Κέντρο εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια, δηλαδή η κάλυψη των αναγκών της χώρας σε αίμα, τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, οργανώθηκαν 4 διήμερες δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ΜΕΤΡΟ Συντάγματος (μια για κάθε εποχή του χρόνου) και η απήχηση που είχαν ήταν πολύ θετική καθώς έφεραν πολλούς νέους ανθρώπους σε επαφή για πρώτη φορά με τον κόσμο της εθελοντικής αιμοδοσίας. Η ανταπόκριση των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών ήταν επίσης σταθερή και συνεπής, ενώ έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον του επιβατικού κοινού που ενημερώνονταν συνεχώς από τα μεγάφωνα του Μετρό. Ακόμα, φαίνεται να γεννιέται μια νέα ομάδα «εθελοντών αιμοδοτών των 4 εποχών» που συστηματικά αιμοδοτούν στις δράσεις αυτές.

Το πρόγραμμα «4 εποχές της Αιμοδοσίας» επιδιώκει να μετατραπεί σε μια συστηματική «καλή συνήθεια» και ευκαιρία να παγιωθεί μια νέα, σταθερή κουλτούρα εθελοντικής αιμοδοσίας, που θα συμβαδίζει με την εναλλαγή των εποχών του έτους και θα αποσυνδέει παράλληλα το χώρο της αιμοληψίας από την αρρώστια και τους αρνητικούς συνειρμούς που γεννά το περιβάλλον του νοσοκομείου.

Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Ιανουαρίου από τις 9.00 πμ. έως τις 8.00μμ, θα λάβει χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ΜΕΤΡΟ Συντάγματος ο «Χειμώνας 2020».

Αίμα μπορούν να δώσουν όσοι:
• Είναι 18-65 ετών
• Έχουν πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
• Έχουν κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
• Πρέπει να αναφέρουν τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνουν στο γιατρό της αιμοδοσίας
• Αν έχουν κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.