Ευαγγελισμός: Στο κόκκινο λόγω υποχρηματοδότησης

Ευαγγελισμός: Στο κόκκινο λόγω υποχρηματοδότησης

Η “υποχρηματοδότηση” είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμτωπίζει  το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας,ο Ευαγγελισμός αναφέρει, ο καρδιολόγος του νοσοκομείου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κ. Ηλίας Σιώρας.

Η ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνει το νοσηλευτικό ίδρυμα από το υπουργείο Υγείας είναι 110 εκατ. Ευρώ, ποσό που όπως επισημαίνει ο κ. Σιώρας δεν επαρκεί για τους περίπου 60.000 ετησίως νοσηλευόμενους ούτε φυσικά για τους ανασφάλιστους -για τους οποίους δεν δίδεται επιχορήγηση παρότι στα… χαρτιά αυτό προβλέπεται.

 

Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στον Ευαγγελισμό για τη διετία 2017-2018 περίπου 55 εκατ. ευρώ για νοσηλείες ασφαλισμένων του, χρήματα τα οποια ωστόσο δεν αποδίδονται στο νοσοκομείο.

“Δεν μπορούμε να ζούμε με την αγωνία (κι εμείς και οι ασθενείς μας) αν και πότε θα έχουμε αντιδραστήρια για εξειδικευμένες εξετάσεις ή πότε θα έρθει η λυχνία για τον αγγειογράφο, πότε θα συντηρηθούν τα παλαιά, πέραν της 15ετίας, μηχανήματα (μικροσκόπια, ενδοσκόπια, αξονικός, μαγνήτης, υπέρηχοι, ακτινολογικά, τεχνητός νεφρός κλπ.)” επισημαίνει ο κ. Σιώρας.

Εντυπωσιακός ειναι ο αριθμός των ιατρικών πράξεων που διενεργούνται στον Ευαγγελισμό όπως τις συνοψίζει ο πρόεδρος του Σωματείου για να καταδείξει τις υψηλού επιπέδου ποσοτικές αλλα και ποιοτικές λειτουργίες των τμημάτων του νοσοκομείου. Ενδεικτικά αναφέρει:

− Μεταμοσχεύσεις νεφρών, περίπου 30 κατ’έτος με αυξητικό ρυθμό.

− Μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών (αλλογενείς και από εναλλα κτικούς δότες), πάνω από 80 ετησίως (το μεγαλύτερο κέντρο στην Ελλάδα) με πολύ μακρές νοσηλείες.

− Όλο και αυξανόμενος αριθμός λαπαροσκοπικών επεμβάσεων με ικανό κόστος η κάθε μία λόγω απαιτούμενων υλικών.

− 1.500 επεμβάσεις καρδιοχειρουργικές, θωρακοχειρουργικές και ενδαγγειακές (με τοποθέτηση stents στον αγγειογράφο). Αυξανόμενος ρυθμός με πολύ ακριβά υλικά.

− Νευροχειρουργικές επεμβάσεις, σε μερικές από τις οποίες χρειάζεται τοποθέτηση νευροδιεγέρτη (πολύ υψηλό κόστος).

− Την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν 60 εμβολισμοί εγκεφαλικών αρτηριών στον αγγειογράφο. Το κράτος και οι ασθενείς «κέρδισαν» πάνω από 1 εκατ´ ευρώ συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα, όπου πήγαιναν σχεδόν όλα τα ανευρύσματα.

− Περίπου 1.500 υψηλού επιπέδου πράξεις στο εργαστήριο ηλεκτρο φυσιολογίας (ablation, βηματοδότες, απινιδωτές, ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες). Μόνο στη Β΄ Καρδιολογική γίνονται το 40% των πανελ λαδικά διενεργούμενων θεραπειών αρρυθμιών (ablations) και η λίστα αναμονής ξεπερνά το τρίμηνο.

− Τους καρδιογράφο, απινιδωτή, monitor, αντλία χορηγήσεως υγρών. Μετατρέπουν συχνά κοινές κλίνες σε «ΜΕΘ» λόγω υπερπληρότητας των κλινών Εντατικής, και στον «Ευαγγελισμό», και στο λεκανοπέδιο.

− Η Ψυχιατρική με τις 20 οργανικές κλίνες και τα 25 ράντζα στο διάδρομο έχει θρηνήσει και θύματα από τις κακές συνθήκες νοσηλείας , αλλά και άδικη καταδίκη νοσηλευτή που πλήρωσε ευθύνη της πολιτείας.

− Ένας παλαιάς τεχνολογίας μαγνητικός τομογράφος, ένας παμπάλαιος αξονικός και ένας αξονικός 5ετίας, αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και μόνο τους νοσηλευόμενους. Το αποτέλεσμα ειναι 10ωρα αναμονής μέχρι να γίνει η αξονική, πολυήμερη αναβολή μαγνητικής ή αξονικής για τουςνοσηλευόμενους, με συνέπεια παράταση νοσηλείας ή παρα πομπή σε ιδιωτικά εργαστήρια.

– Η αιμοδοσία λόγω έλλειψης προσωπικού έχει μειώσει τις βάρδιες για αιμοδότες από 11 σε 6.

– Η Νεφρολογική κλινική με δεκάδες αιμοκαθαιρόμενους ασφυκτιά λόγω έλλειψης προσωπικού και παλαιότητας μηχανημάτων (μηχανήματα αιμοκάθαρσης από το 1984!)

– Οι Χειρουργικές κλινικές, η ΩΡΛ , οι Ορθοπεδικές , η Γναθοχειρουργική , η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική , η Πλαστική χειρουργική, οι Καρδιο-Θωρακο –Αγγειοχειρουργική, αναμένουν εναγωνίως τη λειτουργία των 9 κλειστών χειρουργικών αιθουσών και της νέας μονάδας.

“Ο ασθενής προστρέχει στο δημόσιο νοσοκομείο την ώρα της ανάγκης του κι όχι από επιλογή και γι’αυτό τον λόγο δικαιούται δωρεάν και αμέριστη φροντίδα και παροχές υγείας με βάση την εξέλιξη της επιστήμης κι όχι…κοιτώντας την τσέπη. Αν θελουμε να εχουμε υψηλού επιπέδου, αξιόπιστες, άμεσες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, πρέπει το κράτος να αναλαμβάνει αποκλειστικά και πλήρως την ευθύνη” καταλήγει ο κ. Σιώρας.