Το Evolocumab μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων

Το Evolocumab μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων

Η μελέτη FOURIER, η οποία αξιολογεί το κατά πόσον το Evolocumab μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς με κλινικά έκδηλη αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD), πέτυχε το σύνθετο τελικό σημείο της (θάνατος καρδιαγγειακής αιτιολογίας, μη θανατηφόρο έμφραγμα μυοκαρδίου (ΕΜ), μη θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νοσηλεία για ασταθή στηθάγχη ή επαναγγείωση στεφανιαίων) και το βασικό δευτερεύον σύνθετο τελικό σημείο της (θάνατος καρδιαγγειακής αιτιολογίας, μη θανατηφόρο ΕΜ ή μη θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο). Δεν παρατηρήθηκαν νέα ζητήματα ασφαλείας.

Η μελέτη γνωστικής λειτουργίας EBBINGHAUS, η οποία διεξήχθη σε ασθενείς της μελέτης FOURIER, πέτυχε επίσης το κύριο τελικό σημείο της, καταδεικνύοντας ότι το Evolocumab  ήταν μη κατώτερο του εικονικού φαρμάκου ως προς την επίδραση στη γνωστική λειτουργία.

Αναλυτικά αποτελέσματα από τη δοκιμή εκβάσεων FOURIER του Evolocumab θα παρουσιαστούν στην 66η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC) στην Washington, D.C. τον επόμενο μήνα.

«Στη μελέτη GLAGOV δείξαμε ότι το Evolocumab έχει επίδραση στην αθηροσκλήρωση, την υποκείμενη αιτία της καρδιαγγειακής νόσου.  Αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης FOURIER καταδεικνύουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο τη σύνδεση μεταξύ της μείωσης της LDL-χοληστερόλης με το Evolocumab  και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ακόμη και σε έναν πληθυσμό που ήδη λαμβάνει βελτιστοποιημένη θεραπεία στατίνης», δήλωσε ο Sean E. Harper, M.D., Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Amgen. «Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα υγείας παγκοσμίως και ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτά τα δεδομένα εκβάσεων με την επιστημονική κοινότητα στην 66η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας».

Σχετικά με το Evolocumab

Το Εvolocumab συνδέεται εκλεκτικά με την πρωτεΐνη PCSK9 και προλαμβάνει τη σύνδεση της κυκλοφορούσας PCSK9 με τον υποδοχέα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDLR) στην επιφάνεια των ηπατικών κυττάρων, προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεσολαβούμενη από την PCSK9 αποδόμηση του LDLR. Η αύξηση των επιπέδων του LDLR στο ήπαρ οδηγεί σε σχετιζόμενες μειώσεις της LDL-χοληστερόλης (LDL-C).

Το Evolocumab έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και του Καναδά, καθώς και του συνόλου των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε άλλες χώρες εκκρεμούν.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου