Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας στη Λέσβο

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας στη Λέσβο

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας, Vytenis Andriukaitis και ο Γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος επισκέφθηκαν την Πέμπτη το νησί της Λέσβου  προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση των δομών Υγείας σε σχέση με την περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών.

Οι κ. κ. Andriukaitis και Μπασκόζος πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση και τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Υγείας. O Επίτροπος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στο προσωπικό για το έργο που προσφέρεται κάτω από αντίξοες συνθήκες και διαπίστωσε την ανάγκη παροχής συγκεκριμένης βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών του ΕΣΥ  το οποίο εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ο  κ. Μπασκόζος διαβεβαίωσε ότι η ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού και η αποπληρωμή των δεδουλευμένων όλων των εργαζόμενων αποτελούν άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Επίσης μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι το 2016 όχι μόνο δεν θα μειωθεί ο προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων, αντιθέτως θα αυξηθεί.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία μετέβη στη Σκάλα Συκαμινιάς, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση των δομών Υγείας και τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν από τη αθρόα αύξηση προσφύγων από την Τουρκία.

Ο Επίτροπος έδειξε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, ενώ έγινε αυτόπτης μάρτυρας στην υποδοχή 60 προσφύγων οι οποίοι έφτασαν με βάρκα στην παραλία της Συκαμινιάς την ώρα της επίσκεψης, ενός φαινομένου που αποτελεί καθημερινότητα για την κοινωνία του νησιού.

Ακολούθως, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το αγροτικό ιατρείο της περιοχής-  το οποίο έχει μετατραπεί σε κέντρο άμεσης βοήθειας των προσφύγων που εισέρχονται στο νησί- και ενημερώθηκε για την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης, εξοπλισμού και στελέχωσής του.

Οι κ.κ. Andriukaitis και Μπασκόζος αναφέρθηκαν στο κρίσιμο ζήτημα της έγκαιρης   αντιμετώπισης των κρουσμάτων υποθερμίας των ευπαθών ομάδων (μικρά παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι κ.α.) για τις οποίες η άμεση επέμβαση μπορεί να είναι σωτήρια για τη ζωή τους.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής στη Μόρια όπου ενημερώθηκε διεξοδικά από τους υπεύθυνους για τη λειτουργία του και συγκεκριμένα για τις διαδικασίες άμεσης ταυτοποίησης και διεκπεραίωσης των νεοεισερχόμενων προσφύγων.

Από την επίσκεψη έγινε φανερό ότι παρά το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες δομές του νησιού, η συγκινητική προσφορά του ντόπιου πληθυσμού, του υγειονομικού προσωπικού, των ΜΚΟ και όλων των αλληλέγγυων πολιτών έχει οδηγήσει σε ικανοποιητική αντιμετώπιση των ζητημάτων Υγείας των νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών.

Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας συνεχίζονται οι προσπάθειες αντιμετώπισης  των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει στη Λέσβο σε ό,τι αφορά την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεσμεύεται για τις παρακάτω παρεμβάσεις:

  1. Ενίσχυση των δομών με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφαλείας.
  2. Βελτίωση στον συντονισμό ανάμεσα στις δομές του δημοσίου συστήματος υγείας και τις ΜΚΟ
  3. Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την καταγραφή, την εποπτεία και τον συντονισμό των ΜΚΟ για την πρόσβασή τους στο πεδίο και την παροχή υπηρεσιών υγείας.
  4. Στελέχωση του αγροτικού ιατρείου στη Σκάλα Συκαμινιάς.
  5. Εξοπλισμός και επίλυση κτιριακών προβλημάτων του ιατρείου στη Σκάλα Συκαμινιάς.
  6. Στελέχωση Αγροτικού Ιατρείου στην Πέτρα.
  7. Διάθεση 2 επιπλέον ασθενοφόρων κοντά στη Σκάλα Συκαμινιάς.
  8. Καταγραφή και ορθολογική κατανομή υγειονομικού υλικού και φαρμάκων ανάμεσα στις δομές του συστήματος υγείας (ΕΣΥ, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία).