Εξαπλώνονται τα συνεργεία καθαριότητας στα Νοσοκομεία

Εξαπλώνονται τα συνεργεία καθαριότητας στα Νοσοκομεία

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναδεικνύει την μεγάλη κοροϊδία με τους εργολάβους των Νοσοκομείων που εξαπλώνονται «σαν τις κατσαρίδες» από Υπηρεσία σε Υπηρεσία, προσφέροντας αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες, σε συνθήκες Εργασιακού Μεσαίωνα.

Η ΠΟΕΔΗΝ, με ανακοίνωσή της, κατήγγειλε το υψηλό κόστος των εργασιών που αναλαμβάνουν (πολλές φορές με ανάθεση). «Κλέβουν το Δημόσιο αφού δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις (αριθμός εργαζομένων, ωράρια). Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από όσες αμείβονται (σπαστά ωράρια), χωρίς Repo, με μισθούς 300 ευρώ το μήνα. Δεν τους επικολλάται ο νόμιμος αριθμός ενσήμων του ΙΚΑ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Νόμος 4325/2015 ήταν φωτογραφία για να καλύψει τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ και αντικείμενο αντιπολιτευτικής αντιμνημονιακής εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό οι Εργολάβοι συνεχίζουν να παίρνουν τις δουλειές των Νοσοκομείων.

Η ΠΟΕΔΗΝ έθεσε το ζήτημα κατ’ επανάληψη στον Υπουργό Υγείας. Ζήτησε την παρέμβασή του προς τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, προκειμένου να εκδιώξουν τους εργολάβους και να προσλάβουν τους ιδίους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις έργου (Ν. 4325/2015).

Υπενθυμίζουμε ότι ως αντιπολίτευση ο Κος Ξάνθος εκ μέρους τους ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε κατ’ επανάληψη Νοσοκομεία (ειδικά το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ) που αντιστεκόταν ενάντια στη μαύρη, ανασφάλιστη εργασία των εργολάβων.

Δεσμεύτηκε απέναντι στους εργολαβικούς εργαζόμενους του Δρομοκαϊτείου, ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση, θα εκδιωχθούν οι εργολάβοι και θα προσληφθούν σε μόνιμη- σταθερή εργασία.

Στην τελευταία συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ ο Υπουργός Κος Ξάνθος είπε ότι άλλαξε η πολιτική της κυβέρνησης για τους εργολάβους. Τι μεσολάβησε; Ασφαλώς το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 και οι πολιτικές άκρες των εργολάβων.

Στο ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ εκδιώχθηκαν οι Εργολάβοι Καθαρισμού. Προσέλαβε τους ίδιους Εργαζόμενους και περισσότερους (συμπλήρωσε τον αριθμό από όσους είχαν αποχωρήσει και επιθυμούσαν ξανά να εργασθούν), οι οποίοι πια αμείβονται με 700€ τον μήνα. Επικολλούνται κανονικά τα ένσημά τους στο ΙΚΑ.

Το κόστος καθαρισμού του ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ με τις Ατομικές Συμβάσεις έργου είναι πολύ χαμηλότερο. Με 30% – 40% κέρδος το Νοσοκομείο έχει καλύτερη ποιότητα καθαρισμού, επαρκή αριθμό προσωπικού, αμειβομένου με το μισθό Δημοσίου Υπαλλήλου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ και οι εργαζόμενοι που συνήψαν ατομικές συμβάσεις, βγήκαν σε νέες κινητοποιήσεις (τέλος του έτους 2015), αφού ο νόμος είχε ημερομηνία λήξεως (31/12/2015).

Μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ ζήτησαν παράταση των συμβάσεων και πιο σταθερή εργασία.

Το μόνο που έπραξε η Κυβέρνηση είναι να παρατείνει τις συμβάσεις έργου των εργαζομένων στη καθαριότητα, όσων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου είχαν προλάβει να εκδιώξουν τους εργολάβους έως τέλους του έτους 2015 (Ν. 4351/2015 άρθρο 50 Π.Ν.Π. άρθρο 12).

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει τους αγώνες για την εκδίωξη των εργολάβων.