Εξέταση για την πρόβλεψη της προεκλαμψίας

Εξέταση για την πρόβλεψη της προεκλαμψίας

Η πρωτοποριακή αιματολογική εξέταση της Roche προβλέπει την προεκλαμψία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης PROGNOSIS που δημοσίευσε τo ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επικυρώνουν την κλινική αξία της μέτρησης του λόγου sFlt-1/PlGF σε γυναίκες με πιθανολογούμενη εμφάνιση προεκλαμψίας, πάθηση που ευθύνεται για περισσότερους από 4 στους 10 μητρικούς θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μελέτη PROGNOSIS είναι η πρώτη πολυκεντρική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο δείγμα ατόμων και αποδεικνύοντας την προγνωστική αξία της εξέτασης προεκλαμψίας  Elecsys® της Roche ως προς την πρόβλεψη της απουσία προεκλαμψίας για μία εβδομάδα και της εμφάνισής της εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων σε έγκυες γυναίκες με κλινική υποψία εμφάνισης του συνδρόμου.

Η μέτρησης του λόγου sFlt-1/PlGF, πέρα από τις τιμές πρωτεΐνης ούρων και αρτηριακής πίεσης, βελτιώνει την πρόγνωση της προεκλαμψίας και μπορεί να μειώσει την νοσηλεία προ της διάγνωσης κατά 50%.

Η μελέτη PROGNOSIS έχει τονίσει την κλινική αξία της μέτρησης του λόγου sFlt-1/PlGF σε γυναίκες με υποψία εμφάνισης προεκλαμψίας

Όπως δήλωσε ο Harald Zeisler, Καθηγητής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικoύ Πανεπιστημίου της Βιέννης και ερευνητής στη μελέτη, «Τα συναισθηματικά οφέλη που προσφέρει η εξέταση είναι πολύ σημαντικά: η προεκλαμψία αναπτύσσεται γρήγορα και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και σε γυναίκες που είχαν υγιή εγκυμοσύνη μέχρι τη δεδομένη στιγμή. Η δυνατότητα να ανακοινώσουμε σε ασθενή με ενδείξεις και συμπτώματα προεκλαμψίας ότι έχει χαμηλή τιμή sFlt-1/PlGF και άρα δεν διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει την πάθηση βραχυπρόθεσμα, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες με υψηλές τιμές sFlt-1/PlGF μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία με μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών και ενηλίκων, όπου θα τους παρασχεθεί η εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται».

Η διάγνωση της προεκλαμψίας με ακρίβεια δυνητικά σώζει ζωές και, επιπλέον, μπορεί να έχει θετικές οικονομικές επιδράσεις στα συστήματα υγείας.  Το 2005, το μέσο κόστος για την προεκλαμψία, χωρίς να συνυπολογίζονται οι δαπάνες φυσιολογικού τοκετού, ανήλθε σε 9,009 στερλίνες ανά εγκυμοσύνη. Η προεκλαμψία προσβάλλει περίπου 8,5 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο, με το ετήσιο κόστος να υπολογίζεται σε 76,6 δισ. στερλίνες (με βάση στοιχεία του 2005), αποτελώντας σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Η κλινική χρήση του λόγου sFlt-1/PlGF για την πρόγνωση και την διάγνωση της προεκλαμψίας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των σχετικών δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περιορίζοντας τόσο την εσφαλμένη απομάκρυνση των ασθενών από το νοσοκομείο όσο και την περιττή νοσηλεία τους. Η συστηματική χρήση της εξέτασης προεκλαμψίας της Roche μπορεί να μειώσει κατά 50% τον αριθμό των γυναικών που νοσηλεύονται πριν διαγνωστούν με προεκλαμψία, εξοικονομόντας περίπου 400 στερλίνες ανά ασθενή.

Όπως αναφέρει ο Roland Diggelmann, Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Roche Diagnostics, «Η μελέτη PROGNOSIS είναι η πρώτη που δείχνει ότι ο λόγος των ανοσοδοκιμασιών Elecsys® sFlt-1/PlGF μπορεί να αποκλείσει αξιόπιστα το ενδεχόμενο προεκλαμψίας για μια εβδομάδα. Με χαρά βλέπουμε τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται σε ένα παγκοσμίου φήμης ιατρικό περιοδικό, όπως το New England Journal of Medicine και είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλλουν θετικά στην πρόγνωση και την κλινική διαχείριση αυτής της σοβαρής πάθησης. Τα αποτελέσματα της μελέτης ενισχύουν, επίσης, το όραμά μας να προσφέρουμε ιατρική αξία στους ασθενείς, γεγονός που επιτρέπει την προληπτική διαχείριση των νοσημάτων  και συμβάλλει στην βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών».

Να σημειωθεί πως η προεκλαμψία εμφανίζεται μετά την 20η  εβδομάδα της εγκυμοσύνης, προσβάλλει περίπου μία στις 20 κυήσεις και ευθύνεται για περισσότερους από 4 στους 10 μητρικούς θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου τοκετού, έχοντας ως συνέπεια την ευαίσθητη υγεία ή ακόμη και τον θάνατο των νεογνών. Εάν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή στην προεκλαμψία, η μητέρα μπορεί να παρουσιάσει σπασμούς, ακόμη και να χάσει τη ζωή της. Τα αίτια της πάθησης δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά, γνωρίζουμε όμως ότι αυτή εμφανίζεται όταν μειώνεται η ροή του αίματος στον πλακούντα και κατά συνέπεια το έμβρυο δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και τροφή για τη σωστή ανάπτυξή του. Η προεκλαμψία είναι μια πάθηση που δεν παρουσιάζει απαραιτήτως συμπτώματα κι επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θεραπεύεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω τοκετού.