Εξειδικευμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τα φαρμακεία!

Εξειδικευμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τα φαρμακεία!

Σε σημείο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετεξελλίσονται τα φαρμακεία. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μελετά το ενδεχόμενο της επανεκπαίδευσης ή αλλιώς της επικαιροποίησης των γνώσεων των φαρμακοποιών, προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας εντός των φαρμακείων τους.

Τα σχετικά προγράμματα θα ξεκινήσουν πιθανότατα μετά τα Θεοφάνεια και θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Έτσι, από την πλευρά του ΠΦΣ, αποφασίστηκε όσοι φαρμακοποιοί το επιθυμούν να μπορούν να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους και να τους δοθεί η ανάλογη πιστοποίηση για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως οι περισσότεροι φαρμακοποιοί ατύπως και χωρίς να αποζημιώνονται, προσφέρουν σε καθημερινή βάση, εδώ και χρόνια, από μετρήσεις πίεσης και σακχάρου μέχρι και εμβολιασμούς ή ενέσιμες θεραπείες στους ασθενείς τους.

Είναι σημαντικό πάντως όλοι οι φαρμακοποιοί να έχουν πιστοποίηση (διασφάλιση της γνώσης και αποδεδειγμένη επάρκεια) για τη διενέργεια εμβολιασμών εντός του φαρμακείου ή την παροχή συμβουλευτικής για τη σωστή χρήση των αναλώσιμων στους διαβητικούς ή την παροχή ενημέρωσης για θέματα διατροφικής στους χρόνια πάσχοντες, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, για να προσθέσει πως για όλα αυτά τα θέματα ο Σύλλογος βρίσκεται σε επαφή και συνεννόηση και με τις Φαρμακευτικές Σχολές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας οι οποίες είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για την εκπαίδευση των φαρμακοποιών.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει πιθανή πρόταση για χρήση απινιδωτών εντός των φαρμακείων, ο κ. Θεοδοσιάδης απάντησε ότι είναι κάτι που υπάρχει ως σκέψη και θα συζητηθεί μελλοντικά με το αρμόδιο υπουργείο.