Εξωσωματική: Πόσο ασφαλής είναι εν μέσω πανδημίας;

Εξωσωματική: Πόσο ασφαλής είναι εν μέσω πανδημίας;

Τα ερωτήματα είναι πολλά: Είναι άραγε ασφαλής η εξωσωματική; Μπορεί να υποβληθεί η γυναίκα χωρίς κινδύνους σε ωοληψία; Πότε θα είναι η καλύτερη στιγμή για εμβρυομεταφορά; Μήπως πρέπει καλύτερα να γίνει κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) των ωαρίων ή των εμβρύων και να γίνει η προσπάθεια κάποια στιγμή στο μέλλον;

«Είναι γεγονός πως στις αρχές της πανδημίας δεν γνωρίζαμε τίποτα για τους δυνητικούς κινδύνους και τις εκβάσεις όχι μόνο της εξωσωματικής, αλλά ούτε καν της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό και για ένα διάστημα αναβάλαμε τις σχετικές διαδικασίες αναφέρει ο Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc,

Καθώς περνά ο καιρός όμως, τα επιστημονικά δεδομένα συσσωρεύονται. Έως στιγμής δεν έχει αναδειχθεί κάποιος σοβαρός κίνδυνος, γι’ αυτό τον λόγο οι εξωσωματικές έχουν ξαναρχίσει.

Πόσο ασφαλής είναι η εξωσωματική εν μέσω πανδημίας;

Στη χώρα μας το πλαίσιο των μέτρων έχει καθορίσει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ).

Οι σχετικές οδηγίες της βασίζονται στις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE).

Σύμφωνα με αυτές, τόσο το προσωπικό όσο και τα ζευγάρια, πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες προστασίας (π.χ. χρήση μάσκας, αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας).

Τα ζευγάρια ενημερώνονται επίσης αναλυτικά για τους πιθανούς κινδύνους της λοίμωξης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμπληρώνουν επίσης ειδικό ερωτηματολόγιο.

Αναβολή μπορεί να συστηθεί στις γυναίκες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο από το νέο κορονοϊό, όπως οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα της καρδιάς, των νεφρών, του ήπατος κ.λπ.».

Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, τα ζευγάρια προσέρχονται στα κέντρα εξωσωματικής μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού.

Ένα ακόμα μέτρο που εφαρμόζεται είναι να μην επιτρέπεται η είσοδος στα κέντρα εξωσωματικής σε ανηλίκους, ενώ οι συνοδοί των γυναικών αναμένουν εκτός του κέντρου.

«Ειδικά τώρα το φθινόπωρο, ενθαρρύνουμε επίσης τις γυναίκες να υποβληθούν σε προληπτικό αντιγριπικό εμβολιασμό τονίζει ο ειδικός.

Εκτός από τα μέτρα που λαμβάνουν τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, σημαντικό είναι και για τα ίδια τα ζευγάρια να τηρούν αυστηρά τα απαιτούμενα μέτρα στην προσωπική, κοινωνική και εργασιακή τους ζωή.

Αν όμως η γυναίκα ή το ταίρι της παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα πρέπει να ενημερωθεί αμέσως ο θεράπων ιατρός και να σπεύσει να κάνει μοριακό τεστ για κορονοϊό.

Εάν βρεθεί θετική, η διαδικασία της εξωσωματικής πρέπει να αναβληθεί, ακόμα κι αν πρόκειται για την ωοληψία.

Όταν η γυναίκα αναρρώσει πλήρως και βρεθεί αρνητική σε δύο αλλεπάλληλα μοριακά τεστ, τότε μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει η προσπάθεια.