Έξυπνα τρικ για να αποφύγετε τη μελαγχολία μετά τις διακοπές!

Έξυπνα τρικ για να αποφύγετε τη μελαγχολία μετά τις διακοπές!

Οι διακοπές για τους περισσότερους τελείωσαν και ήρθε ο καιρός να επιστρέψουν στην πραγματικότητα. Η περίοδος μετά τις διακοπές δεν είναι πάντα ευχάριστη, αφού η καλοκαιρινή μελαγχολία, χτυπά ένα στους τρεις συμπολίτες μας.

Αρκετοί δεν είναι απλώς δυσαρεστημένοι για το τέλος των διακοπών, αλλά διακατέχονται από μελαγχολία και στρες. Η κατάσταση αυτή έχει χαρακτηριστεί σύνδρομο άγχους ή μελαγχολίας μετά τις διακοπές και σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης.

Όσοι είναι μελαγχολικοί ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες της επιστροφής στη ρουτίνα, νιώθουν αδυναμία, κούραση και αδιαθεσία, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, είναι λυπημένοι, πιθανόν και επιθετικοί, ενώ δυσανασχετούν με τη δουλειά τους και νιώθουν ότι θέλουν να κάνουν μια ριζική αλλαγή στη ζωή τους.

Επίσης όσοι εμφανίζουν το σύνδρομο του άγχους μετά τις διακοπές έχουν συχνά και αδυναμία συγκέντρωσης, απάθεια και ανία ως προς την εργασία, αδυναμία λήψης αποφάσεων, ενώ κάποιες φορές καταγράφεται και επιθετικότητα.

Πρόκειται όμως για μια κατάσταση που είναι συνήθως περαστική. Αντίθετα, στην κατάθλιψη τα συμπτώματα επιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ο ασθενής χρειάζεται τη συμβολή ειδικού.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο μετά τις διακοπές, οι ειδικοί σημειώνουν ότι όλοι πρέπει να περιμένουμε μια απογοήτευση, μια που προσγειωνόμαστε απότομα στην πραγματικότητα και χάνουμε την ελευθερία των διακοπών. Υπογραμμίζουν, πάντως, πως δεν χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας να ξεπεράσει γρήγορα την εμπειρία των διακοπών.

Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διακοπές δεν τελειώνουν με την επιστροφή στη ρουτίνα, αλλά τις κρατάμε ζωντανές μέσα από φωτογραφίες, από τις περιγραφές σε φίλους και συγγενείς, αναζητώντας τρόπους να φέρουμε στοιχεία από τον τόπο που επισκεφθήκαμε και στην καθημερινότητά μας.

Αν, ωστόσο, τα συμπτώματα του συνδρόμου του άγχους μετά τις διακοπές επιμείνουν, καλό είναι ζητηθεί η συμβουλή ενός ειδικού.